Smakosze.pl Przepisy Moja babcia nigdy nie moczyła schabowych w mleku z cebulą. W końcu poznałam jej sekret
Canva

Moja babcia nigdy nie moczyła schabowych w mleku z cebulą. W końcu poznałam jej sekret

8 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Namaczanie schabu w mleku jest popularnym kuchennym trikiem. Na smaczne kotlety schabowe jest jednak łatwiejszy sposób. W babcinym przepisie w składnikach na to danie znaleźć można aromatyczną musztardę. Dzięki niej  mięso będzie nie tylko miękkie, ale też nabierze wyrazistego smaku.

Babcia miała najlepszy sposób na kotlety schabowe

Przyrządzenie idealnych kotletów schabowych nie jest prostą sprawą. Mogą wyjść one twarde i niesmaczne. Przed smażeniem mięso wymaga odpowiedniego zamarynowania. Tylko tak nadamy mu odpowiedniej kruchości i delikatności.

Większość osób do namaczania kotletów wybiera mleko lub inny nabiał. Moja babcia stosowała jednak zupełnie inną, znacznie szybszą metodę. Przed smażeniem mięsa, każdy płat nacierała odrobiną musztardy. Smaku jej kotletów po prostu nie da się zapomnieć.

Mama do leniwych dodaje 1 prosty składnik. Ten smak pamiętam z dzieciństwa

Przepis na najlepsze kotlety schabowe od babci

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • musztarda
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Kotlety schabowe sposobem babci krok po kroku

Przygotuj mięso do kotletów schabowych . W tym celu równomiernie rozbij je za pomocą tłuczka. Następnie oprósz z obu stron solą i pieprzem .

Jajko do panierowania kotletów schabowych rozkłóć w głębokim talerzyku . Bułkę wysyp na osobne naczynie. Kotlety z obu stron nasmaruj musztardą . Na koniec każdego z nich obtocz w jajku i bułce tartej .

Na patelni dobrze rozgrzej smalec . Kotlety schabowe s maż na złocisty kolor z obu stron . Usmażone mięso zdejmij z patelni, podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką . Najlepiej smakować będą od razu po przyrządzeniu . Idealną surówkę do kotletów schabowych znajdziesz w tym przepisie . Pożywny obiad bez mięsa to dla nas żadna tajemnica .

musztarda.png
Canva / YelenaYemchuk
Całe życie źle gotowałeś ryż. W najlepszych restauracjach robią to w ten sposób
Siostra poczęstowała mnie pysznymi kotletami. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała, z czego są zrobione
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy