Moja mama do racuchów nie dodaje jabłek. Stawia na inne owoce, pasują 100 razy lepiej
Racuchy są świetnym pomysłem na kolację lub podwieczorek. Moja mama nigdy jednak nie robiła ich z jabłkami. W naszym domu pojawiały się jesienią i zawiera owoc, który kojarzy się z innymi słodyczami. Mimo to było pysznie.
Smakowite racuchy jak u mamy
Lekkie, puszyste i słodkie racuchy mojej mamy nie mają sobie równych. Choć zamiast drożdży używała sody, a jabłko zastępowała śliwkami, smakowały o wiele lepiej. Jesienią ich zjedzenie było wręcz obowiązkowe.
Składniki:
- 8 sporych śliwek
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 g cukru lub cukru wanilinowego
- 200 ml mleka lub napoju sojowego
- 1 jajo lub 3 łyżki aquafaby
- olej rzepakowy do smażenia
Teraz w domu robię wegańską odsłonę tych racuchów. Omijam więc mleko i jajo, a zamiast nich wlewam napój sojowy oraz aquafabę. Wykonanie jednak wcale się nie komplikuje. Przekonajcie się sami, czytając instrukcję zawartą w dalszej części artykułu.
Jak przygotować świetne racuchy? Dodajcie słodkie śliwki
Zaczynam od umycia śliwek. Następnie przecinam każdy owoc na pół i usuwam pestkę. Kroję jeszcze w niezbyt grube plasterki. Mąkę przesiewam do miski wraz z sodą oczyszczoną i cukrem lub cukrem wanilinowym.
Wlewam mleko lub napój sojowy, po czym dodaję jajo lub aquafabę . Mieszam składniki rózgą, aż uzyskam jednolitą masę. Wtedy wrzucam śliwki i ostrożnie mieszam wszystko łyżką.
Na patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy łyżki formuję niewielkie racuchy, starając się, by w każdym były zawarte 3-4 kawałki śliwki. Smażę przez mniej więcej 3 minuty, w połowie tego czasu, obracając na drugą stronę.
Jak podać racuchy ze śliwkami?
Przysmak najlepiej smakuje w towarzystwie waniliowego serka lu jogurtu. Dobrym dodatkiem jest też bita śmietana i świeże pokrojone w kostkę śliwki. Można je też poddusić z kardamonem i polać nimi placuszki. Będą jeszcze bardziej aromatyczne.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na placki. Polecamy zwłaszcza pyszny smakołyk na bazie jogurtu z bananem . Być może skusi was też prosty patent na maślankowe racuchy od Michela Morana .