Smakosze.pl

canva/Lolostock

Jeśli zobaczysz to na dyni, lepiej jej nie kupuj. To najważniejszy szczegół w wyborze smacznego warzywa

11 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie jak wybrać dynię? Wytypowanie smacznego egzemplarza wcale nie jest takie proste. Dokładne obejrzenie warzyw na pewno pomoże. Podpowiadamy, na co zwrócić szczególną uwagę. 

Zaczął się sezon na dynię

Dynia po raz pierwszy na straganach zaczyna się pojawiać pod koniec sierpnia. Już wtedy warto po nią sięgnąć i spróbować pysznych połączeń z pojawiającymi się w końcówce lata warzywami i owocami. 

Jak jednak wytypować smaczny okaz? Wcale nie jest to takie proste. Na szczęście wystarczy dobrze przyjrzeć się warzywu, by uzyskać cenną wskazówkę na temat jego wnętrza. O co chodzi? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Wiemy jak wybrać dynię.jpg
canva/de_photogra_phi
Kawowe ciasto bez pieczenia

Moje kawowe ciasto bez pieczenia słynie w całej okolicy. Robię je co kilka dni, sąsiadki błagają o przepis

CZYTAJ DALEJ

Jak wybrać dynię? Dokładnie ją obejrzyj

Kupowanie dyni mogłoby się wydawać banalne. Ot, musimy zdecydować jak dużo jej potrzebujemy. Jednak jeden szczegół może przesądzić o naszej satysfakcji płynącej z jej jedzenia. 

Mowa o wyglądzie warzywa. Plamy na skórce i jej chropowatość przebarwienia powinny dla nas stanowić sygnał ostrzegawczy. Taka dynia bowiem z dużym prawdopodobieństwem będzie włóknista i niesmaczna. 

Warto też postawić na warzywo o intensywnie pomarańczowym kolorze. On z kolei będzie gwarancją kupienia dyni o wysokiej zawartości beta-karotenu. To jednak nie wszystkie cechy warzywa, które warto sprawdzić.  

Sprawdźcie jak „brzmi” dynia

Oprócz odpowiedniej tekstury miąższu — a powinien on być dość zbity — kluczowe jest kupienie dojrzałego egzemplarza. Jak go wybrać? Pomoże nam wykonanie szybkiego testu.

Wystarczy poklepać dynię dłonią. Gdy usłyszymy głuchy dźwięk, mamy do czynienia z warzywem zdatnym do obróbki. Podobnie będzie w przypadku sztuki o zdrewniałej, suchej łodydze.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na smakołyki z dynią. Spróbujcie koniecznie znakomitego sernika dyniowego . Być może skusi was też prosty patent na kopytka z dyni .

Cechy dobrej dyni.jpg
canva/VictoriaShuba
Zupa z zielonych warzyw

Jem tą zupę minimum raz na tydzień. Jest smaczniejsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte

CZYTAJ DALEJ
krupnik

Mój dziadek nie gotował krupniku na żeberkach. Stawiał na niemal zapomniany rodzaj mięsa

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >