Moja rodzina chwali się tą sałatką do słoika. Ulepszyłem ją 1 dodatkiem
Nie wiesz, z czym podać obiad? Poznaj przepis na sałatkę do słoika, a rodzina aż zapieje z zachwytu. Ten dodatek odmieni zwykłe danie w prawdziwą ucztę. Nie zwlekaj, tylko poznaj przepis, a warzywny składnik obiadu zrobisz bardzo szybko.
Doskonała sałatka do obiadu
Obiad , aby był wartościowym i smacznym posiłkiem, powinien składać się między innym z warzywnego dodatku. Według niektórych świetnie sprawi się do tego surówka, ale nie mają pojęcia, że o wiele lepiej przygotować sałatkę do słoika.
Podana z porcją mięsa i ziemniakami smakuje obłędnie. Szczególnie jeżeli przygotujesz tę w ulepszonej wersji z jednym dodatkiem. O wszystkich składnikach oraz przepisie dowiesz się więcej z dalszej części artykułu.
Ten składnik jest niezbędny
Sałatka, którą zrobisz za chwilę, składa się głównie z białej kapusty. Jednak samo takie warzywo nie wystarczy. Potrzebne są także inne składniki, na przykład na zalewę. Wszystkie umieszczono na liście poniżej. Jeden z nich może cię zadziwić, ale to władnie dzięki niemu cała sałatka smakuje doskonale. Chodzi o cebulę dymkę, która jest istotnym dodatkiem, więc nie zamieniaj go na inny rodzaj cebuli, ani jej nie pomijaj. Przygotuj niezbędne produkty, a potem zrób z nich sałatkę do słoika z poniższego przepisu.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 3 cebule dymki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 4 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 5 marchewek
- 250 ml oleju
- 150 ml octu
- 100 g cukru
- 3 łyżki soli
- kilka ziaren pieprzu (do każdego słoika)
- 2 liście laurowe (do każdego słoika)
- odrobina gorczycy (do każdego słoika)
Sałatka do słoika - przepis
Kapustę, ogórki oraz papryki umyj, a następnie drobno je posiekaj w cienkie paski. Obrane cebule pokrój w drobne piórka. Marchewki obierz, umyj i pokrój w słupki. Warzywa przełóż do miski, zasyp solą i wymieszaj. Pozostaw je na kilkanaście minut, aż do momentu, kiedy puszczą sok.
Odsącz je i przełóż do garnka. Zalej je octem, olejem, wsyp cukier oraz zasyp pół łyżeczką soli. Składniki odstaw na 30 minut, a później zacznij gotowanie i duś składniki na 20 minut .
Do wyparzonych słoików włóż po dwa liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i gorczycy. Przełóż do nich uduszone warzywa i szczelnie zakręć słoiki. Odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Następnie podawaj na obiad, a wszyscy będą zachwyceni jej smakiem. Zdjęcie ilustrujące pochodzi z kanału Swojskie jedzonko , który znajdziesz w dalszej części artykułu. Sprawdź, co zmieni się w Biedronce oraz poznaj metodę przechowywania pietruszki .