Smakosze.pl Przepisy Moja rodzina chwali się tą sałatką do słoika. Ulepszyłem ją 1 dodatkiem
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Moja rodzina chwali się tą sałatką do słoika. Ulepszyłem ją 1 dodatkiem

25 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wiesz, z czym podać obiad? Poznaj przepis na sałatkę do słoika, a rodzina aż zapieje z zachwytu. Ten dodatek odmieni zwykłe danie w prawdziwą ucztę. Nie zwlekaj, tylko poznaj przepis, a warzywny składnik obiadu zrobisz bardzo szybko.

Doskonała sałatka do obiadu

Obiad , aby był wartościowym i smacznym posiłkiem, powinien składać się między innym z warzywnego dodatku. Według niektórych świetnie sprawi się do tego surówka, ale nie mają pojęcia, że o wiele lepiej przygotować sałatkę do słoika.

Podana z porcją mięsa i ziemniakami smakuje obłędnie. Szczególnie jeżeli przygotujesz tę w ulepszonej wersji z jednym dodatkiem. O wszystkich składnikach oraz przepisie dowiesz się więcej z dalszej części artykułu.

kapusta.jpg
Fot. Canva/BravissimoS
Te placuszki są jak ambrozja. Stoi za tym mój sekretny składnik

Ten składnik jest niezbędny

Sałatka, którą zrobisz za chwilę, składa się głównie z białej kapusty. Jednak samo takie warzywo nie wystarczy. Potrzebne są także inne składniki, na przykład na zalewę. Wszystkie umieszczono na liście poniżej. Jeden z nich może cię zadziwić, ale to władnie dzięki niemu cała sałatka smakuje doskonale. Chodzi o cebulę dymkę, która jest istotnym dodatkiem, więc nie zamieniaj go na inny rodzaj cebuli, ani jej nie pomijaj. Przygotuj niezbędne produkty, a potem zrób z nich sałatkę do słoika z poniższego przepisu.

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 3 cebule dymki
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 4 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 5 marchewek
  • 250 ml oleju
  • 150 ml octu
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki soli
  • kilka ziaren pieprzu (do każdego słoika)
  • 2 liście laurowe (do każdego słoika)
  • odrobina gorczycy (do każdego słoika)

Sałatka do słoika - przepis

Kapustę, ogórki oraz papryki umyj, a następnie drobno je posiekaj w cienkie paski. Obrane cebule pokrój w drobne piórka. Marchewki obierz, umyj i pokrój w słupki. Warzywa przełóż do miski, zasyp solą i wymieszaj. Pozostaw je na kilkanaście minut, aż do momentu, kiedy puszczą sok.

Odsącz je i przełóż do garnka. Zalej je octem, olejem, wsyp cukier oraz zasyp pół łyżeczką soli. Składniki odstaw na 30 minut, a później zacznij gotowanie i duś składniki na 20 minut .

Do wyparzonych słoików włóż po dwa liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i gorczycy. Przełóż do nich uduszone warzywa i szczelnie zakręć słoiki. Odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Następnie podawaj na obiad, a wszyscy będą zachwyceni jej smakiem. Zdjęcie ilustrujące pochodzi z kanału Swojskie jedzonko , który znajdziesz w dalszej części artykułu. Sprawdź, co zmieni się w Biedronce oraz poznaj metodę przechowywania pietruszki .

sałąatka z kapusty.jpg
Fot. Canva/Maria Tetryaeva
1 trik i po kamieniu. Czajnik będzie jak nowy
Taki sernik z jagodami robię raz na kilka dni. Rodzina wciąż o niego prosi
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy