Mule w białym winie i pomidorach
Mule w białym winie i pomidorach to przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Jeśli wydaje ci się, że mule są trudne w gotowaniu, to nic bardziej mylnego! Owoce morza możesz bardzo łatwo przygotować w domowym zaciszu. Kluczowe jest jednak trzymanie się czasu przygotowania, jeśli będą gotowane zbyt długo, staną się gumiaste.
Czym są mule?
Nie wiesz, czym są mule? Już objaśniamy. Mule potocznie nazywane są małżami. To gatunek zwierząt znany jako omułki jadalne, są importowane zazwyczaj z Belgii lub Holandii. Ich mięso jest miękkie, białe i bardzo smaczne, ma charakterystyczny dla owoców morza smak. Mule nie są zbyt drogie, więc od czasu do czasu każdy może pozwolić sobie na ich przygotowanie. To doskonały wybór na specjalne okazje i wytrawne kolacje.
Jak kupować mule?
Mule najlepiej kupować w dobrych sklepach rybnych, które sprzedają tylko świeży towar. Wtedy możesz mieć pewność, że będą najwyższej jakości i przyrządzisz z nich pyszny posiłek.
Świeże czy mrożone?
W sklepach znaleźć możesz często już mrożone, częściowo przygotowane mule. Jednak czy warto je kupować? Oczywiście jest to rozwiązanie łatwiejsze i świetnie się sprawdzi, jeśli nie masz zbyt wiele czasu. Jednak jeśli tylko możesz, warto wybrać mule świeże. Dzięki temu możesz od razu sprawdzić, czy są one świeże.
Jak poznać, że mule są świeże?
Kiedy przygotowujesz mule, musisz najpierw się upewnić,że na pewno są świeże. Jak to można zrobić? Świeże mule są zamknięte, znajduje się w nim woda. Jeśli mule są uszkodzone, dziwnie pachną, ale mają otwarte skorupki, należy je wyrzucić!