Mule w białym winie i pomidorach

Mule w białym winie i pomidorach

Mule w białym winie i pomidorach to przepis, który do gustu przypadnie miłośnikom owoców morza.

Mule w białym winie i pomidorach to przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Jeśli wydaje ci się, że mule są trudne w gotowaniu, to nic bardziej mylnego! Owoce morza możesz bardzo łatwo przygotować w domowym zaciszu. Kluczowe jest jednak trzymanie się czasu przygotowania, jeśli będą gotowane zbyt długo, staną się gumiaste.


Czym są mule?

Nie wiesz, czym są mule? Już objaśniamy. Mule potocznie nazywane są małżami. To gatunek zwierząt znany jako omułki jadalne, są importowane zazwyczaj z Belgii lub Holandii. Ich mięso jest miękkie, białe i bardzo smaczne, ma charakterystyczny dla owoców morza smak. Mule nie są zbyt drogie, więc od czasu do czasu każdy może pozwolić sobie na ich przygotowanie. To doskonały wybór na specjalne okazje i wytrawne kolacje.


Jak kupować mule?

Mule najlepiej kupować w dobrych sklepach rybnych, które sprzedają tylko świeży towar. Wtedy możesz mieć pewność, że będą najwyższej jakości i przyrządzisz z nich pyszny posiłek.


Świeże czy mrożone?

W sklepach znaleźć możesz często już mrożone, częściowo przygotowane mule. Jednak czy warto je kupować? Oczywiście jest to rozwiązanie łatwiejsze i świetnie się sprawdzi, jeśli nie masz zbyt wiele czasu. Jednak jeśli tylko możesz, warto wybrać mule świeże. Dzięki temu możesz od razu sprawdzić, czy są one świeże.


Jak poznać, że mule są świeże?

Kiedy przygotowujesz mule, musisz najpierw się upewnić,że na pewno są świeże. Jak to można zrobić? Świeże mule są zamknięte, znajduje się w nim woda. Jeśli mule są uszkodzone, dziwnie pachną, ale mają otwarte skorupki, należy je wyrzucić!


Czy trudno jest przygotować mule w winie i pomidorach?

Ten przepis nie powinien przysporzyć ci większych problemów. Mule w winie i pomidorach to dosyć łatwe w przygotowaniu danie. Po prostu postępuj krok po kroku zgodnie z przepisem i na pewno wszystko się uda!


Przepis na mule w winie i pomidorach


Składniki:

  • 1 kg muli, najlepiej świeżych
  • 2 cebule białe średniej wielkości
  • 150 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego
  • 200 ml passaty pomidorowej gotowej lub domowej
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła.


Sposób przygotowania:

  1. Mule włóż do miski z zimną wodą, pozostaw je na około 20-30 minut w wodzie. Uwaga! Nie można ich myć pod bieżącą wodą!
  2. Przy pomocy szczoteczki lub drucianej gąbeczki dokładnie je umyj, usuwając wszystkie zanieczyszczenia ze skorupek.
  3. Mule, które mają otwarte skorupki, wyrzuć, podobnie jak wszystkie pęknięte lub takie, które mają dziwny zapach.
  4. W głębokiej, dużej patelni lub garnku o szerokim dnie rozgrzej masło.
  5. Cebule pokrój w drobną kostkę, dodaj ją do masła i poczekaj, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko przesmaż razem.
  6. Do cebuli dodaj wino, passatę pomidorową, połowę posiekanego pęczka pietruszki, sól i pieprz.
  7. Poczekaj, aż wino się zagotuje, po tym gotuj przez 3-4 minuty, tak aby część alkoholu odparowała.
  8. Na gotujące się wino wrzuć mule. Ogień pod garnkiem powinien być naprawdę duży.
  9. Mieszaj dokładnie łyżką. Po kilkunastu sekundach mule zaczną się powoli otwierać, zmniejsz wtedy ogień i mieszaj od czasu do czasu. Po około 5 - 10 minutach mule powinny być gotowe do jedzenia, gdy wszystkie się otworzą.

Dodaj pozostałą natkę pietruszki, wyłącz ogień pod mulami. Gotowe!


Mule w winie i pomidorach - przepis ze świeżymi pomidorkami


Ten przepis możesz przygotować też ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Dowiedz się, jak to zrobić.


Składniki:

  • 1 kg muli, najlepiej świeżych
  • 2 cebule białe średniej wielkości
  • 150 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego
  • 350 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3-4 gałązki świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła.


Sposób przygotowania:

  1. Mule włóż do miski z zimną wodą, pozostaw je na około 20-30 minut w wodzie. Uwaga! Nie można ich myć pod bieżącą wodą!
  2. Przy pomocy szczoteczki lub drucianej gąbeczki dokładnie je umyj, usuwając wszystkie zanieczyszczenia ze skorupek.
  3. Mule, które mają otwarte skorupki, wyrzuć, podobnie jak wszystkie pęknięte lub takie, które mają dziwny zapach.
  4. W głębokiej, dużej patelni lub garnku o szerokim dnie rozgrzej masło.
  5. Cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek przepuść przez praskę, dodaj je do masła i poczekaj, aż się zeszklą.
  6. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, dodaj je do cebuli, podlej odrobiną wody i duś przez około 5 - 8 minut, aż zmiękną.
  7. Do pomidorów i cebuli dodaj wino, połowę pęczka pietruszki i całą bazylię. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Poczekaj, aż wino się zagotuje, po tym gotuj przez 3-4 minuty, tak aby część alkoholu odparowała.
  9. Na gotujące się wino wrzuć mule. Ogień pod garnkiem powinien być naprawdę duży.
  10. Mieszaj dokładnie łyżką. Po kilkunastu sekundach mule zaczną się powoli otwierać, zmniejsz wtedy ogień i mieszaj od czasu do czasu. Po około 5 - 10 minutach mule powinny być gotowe do jedzenia, gdy wszystkie się otworzą.

Dodaj pozostałą natkę pietruszki, wyłącz ogień pod mulami. Gotowe!

Tak przygotowane mule możesz podawać ze świeżą bagietką lub grzankami czosnkowymi. Smacznego!

Następny artykuł