Smakosze.pl Przepisy Na grilla kładę całego bakłażana. Przepis na pyszną pastę do chleba przywiozłem z wakacji
Fot. YouTube/Grilling Every Season

Na grilla kładę całego bakłażana. Przepis na pyszną pastę do chleba przywiozłem z wakacji

4 września 2024

Prosta pasta z bakłażana to jedno z najlepszych letnich smarowideł do chleba. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w aktywne dni. Można też przyrządzić ją przy okazji grillowania.

Pasta z bakłażana

Nie byłoby kuchni południa i wschodu bez bakłażana. To podłużne, ciemnofioletowe warzywo występuje w dziesiątkach niezwykłych potraw, które napotykamy na wakacjach na Bałkanach, w Turcji czy Grecji .  W tym ostatnim kraju bakłażan jest tak nieodłączną częścią kuchni, że można chyba nazwać go narodowym warzywem.

Jedną z najciekawszych postaci warzywa (znanego też pod nazwą oberżyny, psianki podłużnej, gruszki miłosnej i jajka krzewiastego ) to pasta, którą można używać jako smarowidła do chleba. Na Bliskim Wschodzie pasta z bakłażana nosi nazwę baba ganoush, ale danie to ma większy zasięg niż jego nazwa. Popularna jest ona także na choćby na Bałkanach.

baba ganoush

Wrzuć do masy na placki z cukinii i usmaż. Rodzina będzie błagać o dokładkę

Bakłażan z grilla

Dlatego też jest zatrzęsienie przepisów na pastę z grillowanego bakłażana i trudno wskazać jeden właściwy. Z całą pewnością warto poeksperymentować zwłaszcza w sierpniu, kiedy przypada szczyt sezonu na bakłażana , a także sezonu grillowego.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 50 ml oliwy
  • 20 ml soku z cytryny
  • Mała garść zielonych oliwek
  • Kilka liści czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Pasta z pieczonego bakłażana

Bakłażana kładziemy w nie najmocniej rozgrzanej części grilla i opiekamy tak długo, aż skórka będzie w kilku miejscach nadpalona. Czosnek można zawinąć w folię aluminiową i również podpiec na grillu . Można też dodać do pasty surowy albo połączyć jeden z drugim.

Po zdjęciu bakłażana z grilla nakrywamy go, by się zaparzył, a po kwadransie obieramy. Przekrawamy na pół, wyjmujemy łyżką miąższ i przekładamy do miski. Blenderem miksujemy pozostałe składniki. Pod sam koniec miksowania dodajemy bakłażana i przyprawiamy. Mieszamy do osiągnięcia jednolitej masy, ale o niezupełnie gładkiej fakturze. Uzyskaną pastę, doskonałą na chleb, przekładamy do słoika.

Wypróbuj też przepisy na smarowidło czosnkowe i domowy ser z jogurtu .

pasta z bakłażana

Babcia zawsze dodawała do powideł. 2 łyżki produktu wzmacniają smak
Weź ciasto francuskie i połóż na nim cebulę. Efekt końcowy nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy