Blok czekoladowy jak za PRL-u jest hitem w moim domu. Rodzina wciąż prosi o ten deser
Jeżeli nie masz pomysłu na dzisiejszy deser, to warto przygotować nieco zapomniany smakołyk z czasów PRL-u. Swoim przepisem przypomniała go Anna Zyśk, która poradami kulinarnymi dzieli się w mediach społecznościowych. Deser przygotowany jej sposobem nie tylko dobrze smakuje, ale też przenosi do epoki. Zrób i doświadcz tego na własnym podniebieniu.
Anna Zyśk przypomina zapomniany deser
Pamiętasz słynny blok czekoladowy? Dzięki łatwemu przepisowi zaprezentowanemu przez Annę Zyśk, która na Instagramie prowadzi konto jedz.pysznie możesz przypomnieć sobie ten zapomniany deser z PRL-u. Przygotowanie jest łatwe i zajmuje tylko chwilę, więc warto pokusić się o zrobienie smakołyku własnoręcznie.
W dodatku to także sposób na tanią przekąskę, bo składniki, które poznasz w dalszej części tekstu, są tanie i nie ma ich zbyt wiele. Pamiętaj, że smak deseru uzależnia i będziesz musiała robić go znacznie częściej.
Pracownica dyskontu pokazała świąteczną paczkę. Internauci od razu wytknęli jedną rzeczZ czego zrobić deser z PRL-u?
W PRL-u brakowało dosłownie wszystkiego. Zaczynając od materiałów budowlanych, a na produktach spożywczych kończąc. Gospodynie musiały wtedy sobie jakoś radzić i wykazywały się sporą kreatywnością. Potrafiły zrobić coś z niczego i ta technika dotyczyła również słodyczy, których w tamtym okresie po prostu brakowało lub nie było ich wcale. Tak narodził się słynny, przypomniany przez Annę Zyśk blok czekoladowy. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników, a te niezbędne nie kosztują wiele. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 200 g masła
- 400 g mleka w proszku
- 40 g kakao
- 120 g cukru
- 120 ml mleka
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów
- 80 g herbatników
Przepis na blok czekoladowy
Krok 1. Do garnka włóż masło i wsyp cukier. Dodaj także cukier i mleko.
Krok 2. Składniki podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj, aby połączyły się w jednolitą masę.
Krok 3. Do masy dodaj rodzynki, posiekane orzechy i mleko w proszku. Całość wymieszaj, aby składniki połączyły się i zgęstniały.
Krok 4. Wsyp pokruszone herbatniki i wymieszaj je z masą.
Krok 5. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i równomiernie ją rozprowadź.
Krok 6. Blok czekoladowy włóż do lodówki na kilka godzin. Później krój go na kawałki i podawaj na deser.