Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza, domowa karpatka krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.09.2021 02:00

Najlepsza, domowa karpatka krok po kroku

Najlepsza, domowa karpatka krok po kroku
canva/czarny_bez

Karpatka to delikatne ciasto połączone z masą budyniową i posypane cukrem pudrem. Jej cechą charakterystyczną jest ciasto, które pod wpływem temperatury wybrzusza się, tworząc góry i doliny przypominające polskie pasmo górskie. Karpatka jest wyjątkowo delikatna i smaczna, a masa budyniowa sprawia, że blacha znika w ciągu jednego dnia.

Karpatka, mimo, iż posiada proste składniki, jest ciastem dość wymagającym. Do powstania pofałdowanego wierzchu wypieku, niezbędne jest sparzenie ciasta. Dokładne wymieszanie masy sprawi, że ciasto będzie pulchne i łatwiej się pofaluje.

Najważniejszym warunkiem powstania gór i dolin jest zachowanie odpowiedniej temperatury. Po upieczeniu karpatka musi ostygnąć bez otwierania drzwi piekarnika. Gwałtowny spadek temperatury sprawi, że nawet najbardziej starannie przygotowane ciasto opadnie.

Przepis na najlepszą, domową karpatkę krok po kroku

Ciasto:

  • szklanka wody

  • 150 g masła lub margaryny

  • szklanka mąki pszennej

  • 5 jajek

  • szczypta soli i proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka

  • 250-300 g masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 4 duże łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej

  • 2 żółtka

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Jak przygotować najlepszą, domową karpatkę?

Zagotuj wodę z margaryną, następnie dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką przez 2-3 minuty, do powstania gładkiej masy i odstaw do wystygnięcia. Następnie, stale miksując, dodaj szczyptę soli, proszku do pieczenia oraz wbijaj po jednym jajku.

Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich wyłóż na blachę o wymiarach 35x24 cm. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 30 minut.

Przygotuj masę budyniową: 2 szklanki mleka zagotuj z cukrem, resztę mleka wymieszaj z żółtkami, mąką i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj masę do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie gęsty, waniliowy budyń. Przestygniętą masę zmiksuj z masłem.

Powstałe dwa blaty ciasta przełóż masą budyniową i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem posyp karpatkę cukrem pudrem.

Smacznego.

Tagi: Ciasto wypieki