Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszą jajecznicę zrobisz z proporcji 1:1. O tym dodatku mało kto słyszał
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.02.2025 08:21

Najlepszą jajecznicę zrobisz z proporcji 1:1. O tym dodatku mało kto słyszał

jajecznica
Fot. Canva/MSPhotographic

Jaka jest najlepsza jajecznica? To jajecznica, które dzięki smacznemu dodatkowi nabierze lekkości i kremowego wykończenia. Teraz zrobimy ją w prosty sposób. Warto zastosować proporcje 1:1, a jajecznica z serem wyjdzie, że palce lizać. 

Jajecznica najlepsza na śniadanie

Śniadania zapewniają nam siłę i energię do działania. Ważne, by były też smaczne i wartościowe. Dlatego tak wiele osób przyrządza jajecznicę. Prosta i szybka ma wielu wiernych zwolenników. Jaka jest najlepsza jajecznica? Każdy ma inny smak, ale warto poznać przepis na jajecznicę po włosku.

Danie robimy z dodatkiem sera ricotta. Jajecznica z serem to prawdziwa poezja smaku. Nie jest to zwykłe śniadanie, ale uczyta dla kubków smakowych. Jednak istotne są tu proporcje. Te gwarantują wyśmienity smak jajecznicy. Należy dodać jedną łyżkę ricotty na jedno jajko

ser
Fot. Canva
Podaję tak jajka na każdą imprezę. Robią furorę za każdym razem

Jak zrobić jajecznicę z serem?

Składniki:

  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżki ricotty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie jajecznicy zaczniemy jak najbardziej tradycyjnie. Umyte lub sparzone wcześniej jajka wbijamy do miski. Roztrzepujemy widelcem. Następnie rozgrzewamy patelnię i dodajemy tłuszcz.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Gdy się roztopi, wlewamy roztrzepane jajka. Chwilę smażymy i mieszamy. Dokładamy ser ricotta i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jajecznicę od razu podajemy. 

jajecznica
Fot. Canva/Teka77

Jajecznica kremowa i delikatna

Jajecznica z serem ricotta wychodzi niezwykle kremowa i delikatna. To zasługa dodania sera, który jest wyjątkowo miękki i delikatny. Wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem. Ricotta trochę przypomina twaróg, ale jest bardziej kremowa i tłusta.

Ten ser jest też używany do przygotowania deserów i ciasta. Jeśli robimy z nim jajecznicę, to nie ma większego znaczenia, czy ser dodamy od razu do jajek, czy później dołożymy go na patelnię. Pisaliśmy, dlaczego warto sięgać po suszone pomidory. Radziliśmy też, czego nigdy nie robić z nasionami pietruszki

jajecznica
Fot. Canva/4kodiak