Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy biszkopt robię nawet bez piekarnika, zawsze się udaje. Jest wilgotny i bardzo puszysty
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.10.2023 08:55

Najlepszy biszkopt robię nawet bez piekarnika, zawsze się udaje. Jest wilgotny i bardzo puszysty

biszkopt bez pieczenia
YouTube/@smacznytv

Jeśli marzy wam się puszysty i wysoki biszkopt, to mam coś dla was. Polecam przepis na najlepszy biszkopt, który zrobicie bez użycia piekarnika. Zawsze się udaje, jest wilgotny i bardzo delikatny.

Biszkopt, czyli pyszna puszystość

Idealny biszkopt jest puszysty, delikatny i elastyczny. To wyjątkowo lekkie ciasto, które zwykle jest bazą do deserów z kremem i okazałych tortów. Można biszkopt podać też z owocami. Jeśli zależy wam, by biszkopt wyszedł wysoki i wyjątkowo puszysty, to skorzystajcie z mojego przepisu. 

Robię najlepszy biszkopt i nie używam do tego piekarnika. Ciasta jest lekkie, wilgotne i super puszyste. Polecam przepis na biszkopt bez pieczenia. Zróbcie go w swojej kuchni i cieszcie się pysznym deserem. 

biszkopt
YouTube/@smacznytv
Bieszczadzkie fuczki biją na głowę placki ziemniaczane. Robi się je z wielkiego przysmaku

Jak zrobić biszkopt bez pieczenia?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • masło do smarowania formy
  • 3 łyżki oleju

Do miski wbijamy jajka i je miksujemy. Dosypujemy cukier puder i znów miksujemy. Teraz czas na wsypanie mąki do oddzielnej miski, dodanie proszku do pieczenia i soli. Składniki mieszamy i wsypujemy do masy z jajek i cukru pudru. 

Wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy roztopione masło i olejek waniliowy. Mieszamy składniki. Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy ciasto. Do garnka wlewamy olej i wstawiamy ciasto w formie. 

Biszkopt bez pieczenia, czyli ugotuj ciasto

Garnek powinien stać na żeliwnej podstawie i być przykryty pokrywką. Ciasto w ten sposób pieczemy przez 45 minut na małym ogniu. Po upieczeniu ciasto studzimy i możemy podawać. Tak puszysty i wilgotny biszkopt będzie smakował bez dodatków, ale można też go podać z kremem i owocami.

Biszkopt bez pieczenia zrobicie szybko i w prosty sposób. Ciasto jest niezwykle elastyczne, puszyste i wysokie. Tak podany deser będzie wyśmienicie smakował. U mnie w domu jest bardzo lubiany. Pisaliśmy o biszkopcie z 4 składników. Polecaliśmy przepis na bardzo wysoki biszkopt. 

biszkopt
YouTube/@smacznytv