Najlepszy patent na kruche ciasto. Jego sekretem jest 1 składnik
Kruche ciasto idealnie komponuje się z najróżniejszymi dodatkami, tworząc pyszne i uwielbiane połączenie. Aby nadać mu jeszcze lepszej kruchości i smaku, warto zamienić część mąki na mielone orzechy. Poza lepszą teksturą ciasto nabierze delikatnej orzechowej nuty. Po upieczeniu zniknie z talerza w kilka chwil.
Kruche ciasto z mielonymi orzechami naturalnie najlepiej pasuje z dodatkiem lub nadzieniem o smaku orzechowym. Jeśli jednak chcesz urozmaicić zwykłe kruche ciasteczka, wypróbuj poniższą recepturę.
Przepis na kruche ciasto z orzechami
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mielonych orzechów włoskich
kostka masła
5 łyżek powideł śliwkowych
10 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
4 białka
4 żółtka
szklanka cukru
Przesiej mąkę, dodaj do niej szklankę orzechów, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników wrzuć masło, 4 żółtka i zagnieć ciasto jak najszybciej, aby się nie ogrzało. Podziel je na 3 części.
Do jednej dodaj kakao i szybko zagnieć. Kakaową i zwykłą 1 część ciasta schowaj do zamrażalnika. 3 częścią wyłóż formę i wstaw ją do lodówki na 45 minut. Następnie posmaruj je powidłami ze śliwek.
Zamrożone jasne ciasto zetrzyj na tarce i ułóż na powidłach. Białka ubij na sztywną masę, po czym stopniowo połącz je z cukrem. Wymieszaj pianę z orzechami i rozsmaruj ją na cieście.
Na pianę z orzechami zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 40 minut. Podawaj po ostudzeniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży.
Źródło zdjęcia: canva/brig4nti, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: newsy.gotujmy.pl; wszystkiegoslodkiego; kotlet