Smakosze.pl
Zupa

canva.Saaster, Getty Images

Jak gotować ziemniaki, które dodajemy do zupy?

24 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jak praktycznie codziennie spokojnie gotujesz zupę i nagle stajesz przed trudnym wyborem - dodać ziemniaki teraz, czy ugotować je osobno? Wiele osób instynktownie decyduje się na pierwsze rozwiązanie, jednak wcale nie jest najlepsze. Po kilku godzinach ugotowane kartofle zmieniają swój smak na gorszy, co może negatywnie wpłynąć na całą przyjemność z jedzenia.

Wiele zup bez ziemniaków nie byłoby tak satysfakcjonujących podczas pałaszowania. Kartofle, po należycie długiej obróbce termicznej, rozpadają się i uwalniają dużą ilość skrobi. W taki sposób zagęszcza się zupę bez konieczności dodawania kalorycznej śmietany czy niezdrowej zasmażki.

U niektórych pojawia się jednak ciekawe pytanie: Czy kartofle należy gotować ze wszystkimi innymi składnikami, czy może osobno i dodawać je na sam koniec? W poniższym artykule postaraliśmy się rozwiązać ten poważny kulinarny problem.

Jak gotować ziemniaki do zupy?

Największym mankamentem ugotowanych kartofli jest ich zmiana smaku po kilku godzinach od przygotowania. Pyrki nabierają wtedy specyficznego posmaku, który nie każdemu może pasować. Jeśli znajdują się one w zupie, praktycznie cała zawartość garnka jest wtedy dla takich osób niezjadliwa.

Dlatego wielu profesjonalnych kucharzy zaleca, aby kartofle zawsze gotować osobno i dodawać je do porcji zupy na samym końcu, bezpośrednio przed podaniem. Łatwiej wtedy dostosować również ich ilość, ponieważ wiemy, ile osób poprosiło o porcje ziemniaków.

Sernik ze śliwkami Ewy Wachowicz

Sernik ze śliwkami od Ewy Wachowicz. Ciasto rozpływa się w ustach

CZYTAJ DALEJ

Ziemniaki w mundurkach czy bez?

Praktycznie wszystkie warzywa i owoce skrywają najwięcej wartości odżywczych zaraz pod skórką, więc nie warto za każdym razem ich obierać. Podobnie ma się sprawa z ziemniakami, które wrzuca się do wody.

Pokrojone na mniejsze kawałki bulwy bez skórki wyjątkowo szybko tracą witaminy i minerały, które są wypłukiwane przez wrzącą wodę. Można w znacznym stopniu zahamować ten proces - wystarczy nie obierać kartofli przed ugotowaniem. Warto je oczywiście dobrze wyczyścić pod bieżącą wodą, żeby kurz i ziemia nie dostały się do zupy.

Kwaśne produkty dodawaj zawsze na końcu

Ci, którzy nie dbają o zmianę smaku ziemniaków, ponieważ zupa i tak zostanie zjedzona w całości jeszcze tego samego dnia, powinni zapamiętać bardzo ważną zasadę. Gotując kwaśne zupy, jak szczawiowa, ogórkowa czy żur, wszystkie kwaśne składniki powinny trafić do garnka po ugotowaniu wszystkich innych warzyw.

Kwaśne pH sprawia bowiem, że niektóre warzywa, szczególnie ziemniaki, potrzebują znacznie więcej czasu na uzyskanie całkowitej miękkości. W efekcie przyrządzenie zupy może trwać o wiele dłużej niż zwykle.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić charakterystyczną surówkę z kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na cudowny rozgrzewający krupnik.

Zupa z ziemniakami

Źródło zdjęcia: canva/OlgaMiltsova, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >
Kolacja polska- kanapki

Porady

O której godzinie najlepiej jeść kolację?

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa będzie smaczna, gdy zastosujemy się do zasad jej przyrządzania

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas przygotowywania sałatki jarzynowej

Czytaj więcej >
Barszcz czerwony trzeba dobrze doprawić

Porady

Jak dobrze doprawić świąteczny barszcz czerwony?

Czytaj więcej >

Porady

3 najczęstsze błędy w kuchni, które mogą zniszczyć święta

Czytaj więcej >