Smakosze.pl
mrożone grzyby

canva/Galina2012

Największy błąd popełniany podczas mrożenia grzybów

6 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mrożenie jest jednym z lepszych sposobów przetwarzania grzybów. Czy wiesz jak należy je wcześniej przygotować by nie stały się szkodliwe? Co może wpłynąć na pogorszenie ich walorów? Zdradzamy wam, jaki jest największy błąd popełniany przy mrożeniu grzybów.

Do mrożenia najlepiej nadają się grzyby o zwartym miąższu, np. podgrzybki, prawdziwki, koźlaki, maślaki, kurki, rydze. Grzyby blaszkowe przed mrożeniem lepiej jest zblanszować. To zapobiegnie gorzknieniu grzybów. Podgrzybki czy prawdziwki można mrozić bez wcześniejszego obgotowywania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Największy błąd popełniany podczas mrożenia grzybów

Grzyby przeznaczone do mrożenia trzeba przebrać i odrzucić robaczywe oraz zapleśniałe. Potem grzyby należy oczyścić. I to bardzo dokładnie. Usuwamy więc z nich kolki i resztki mchu, a także piasek. Ten ostatni najwygodniej będzie usunąć przecierając kapelusze i trzony wilgotną ściereczką.

I teraz najważniejsze. Jeśli grzyby mają ślady zostawione przez ślimaki (błyszczące smugi śluzu) koniecznie należy je umyć pod bieżącą wodą. Inaczej grzyby staną się niesmaczne, a nawet szkodliwe. Po umyciu większe grzyby kroimy na kawałki, mniejsze możemy zostawić w całości.

kotlety

Zwykłe mielone im nie dorównają. Delikatne kotlety z selera pokocha rodzina

CZYTAJ DALEJ

Dalsze przygotowanie

Grzyby przeznaczone do obgotowania gotujemy 5-10 minut (w zależności od wielkości). Potem je odcedzamy, osączamy i studzimy. Wszystkie grzyby przed mrożeniem trzeba dokładnie osuszyć.

Następnie grzyby luźno rozkładamy na tacach wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. Zamrożone wkładamy delikatnie do torebek na mrożonki, szczelnie zamykamy. Trzymamy w zamrażarce: do 6 miesięcy grzyby surowe i do 18 miesięcy grzyby blanszowane.

Pamiętajcie, by raz rozmrożonych grzybów ponownie nie zamrażać. Grzyby dodawać do potraw zamrożone lub na wpół rozmrożone. Całkowicie rozmrożone stracą wiele soku, a wraz z nim smaku i aromatu.

mycie grzybów

mycie grzybów

Źródło zdjęcia: canva/CasarsaGuru

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamelse, parenting

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >