Smakosze.pl
Naleśniki będą jeszcze lepsze

Pixabay / Nadya_Grunau

Nowy sposób robienia naleśników. Wspaniała sztuczka

4 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wielu smakoszy chętnie raczy się nimi w przeróżnych odsłonach. Niepozorny trik pozwoli nam jeszcze łatwiej przyrządzić naleśniki. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w

Naleśniki uchodzą za kulinarny szlagier, któremu ciężko się oprzeć. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy ulegają takiej pokusie. Niektórzy mają problemy z przygotowywaniem wybornych plasków. Warto wypróbować niezawodny sposób na idealne naleśniki.

Niezwykły trik sprawi, że naleśniki będą jeszcze prostsze

Bez wątpienia naleśniki są jedną z tych potraw, która cieszy się ogromną popularnością. Można ją serwować w formie deseru oraz jako danie obiadowe. Wszystko zależy od farszu, który dodamy dla placków. Właśnie one są najważniejsze w tym smakołyku.

Ciasto na naleśniki odgrywa kluczową rolę. Wcześniej wspominaliśmy o tym, w którym momencie powinno dodawać się do niego jajka. Tym razem przedstawimy trik, który doceni znaczna część smakoszy.

Przygotowując naleśniki, zazwyczaj wszystkie składniki mieszamy w misce. Jest to oczywiście dobre rozwiązanie. Nie oznacza to jednak, że nie może być prostszego sposobu. Wystarczy sięgnąć po butelkę. Najlepiej sprawdzi się taka po wodzie.

Wiele osób, które często robią naleśniki, wykorzystuje trik z butelką. Należy w niej umieścić składniki, które wykorzystalibyśmy przy standardowym cieście. Jakie proporcje należy przygotować na dużą butelkę po wodzie mineralnej?  

  • 250 g mąki

  • 250 ml mleka

  • 30 ml oleju

  • 30 g cukru

  • 10 g proszku do pieczenia

  • jajko

  • odrobina soli

Jak w prosty sposób zrobić naleśniki?

W ustniku butelki umieszczamy lejek. Najpierw wsypujemy sypkie składniki i dodajemy do nich płynne. Całość zakręcamy, a następnie energicznie potrząsamy. Składniki muszą się uformować w jednolitą masę, w związku z tym należy robić to przez około 10 minut.

Gotowe ciasto na naleśniki przelewamy na rozgrzaną patelnię. Taka sztuczka sprawi, że wyjdą one idealnie. Niewykluczone, że już pierwszy placek będzie zdatny do zaserwowania najbliższym. Zwłaszcza że butelka dobrze sprawdza się w roli dozownika.  

Trik z butelką ma jeszcze jeden atut. Dzięki temu opakowaniu możemy z łatwością przechowywać ciasto na naleśniki w lodówce i przygotować je w późniejszym czasie. Sztuczkę można wykorzystać również przy innych składnikach. Warto zwrócić uwagę na ten przepis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Twoje Nowinki

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi ruskie

Porady

Dlaczego farsz na pierogi ruskie jest za rzadki?

Czytaj więcej >
smażenie karpia

Porady

Na jakim oleju smażyć karpia?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć kotlety mielone?

Czytaj więcej >
Obieranie ziemniaków

Porady

Jak szybko obierać ziemniaki?

Czytaj więcej >
Wigilijna kolacja może być przygotowana ekspresowo

Porady

Jakie potrawy świąteczne warto przygotować z wyprzedzeniem?

Czytaj więcej >
Bigos jest ulubioną potrawą wielu smakoszy

Porady

Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby

Czytaj więcej >