Smakosze.pl
naleśniki

pixabay/RitaE

Prosty sposób na pyszne naleśniki

5 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Puszyste naleśniki to idealna propozycja na słodki obiad lub podwieczorek. Chociaż to danie na pierwszy rzut oka nie wydaje się zbyt skomplikowane, to warto poznać kilka tricków, dzięki którym będą jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne

Naleśniki doskonale sprawdzają się zarówno w słodkiej, jak i w słonej wersji. Dziś skupimy się na tej pierwszej odsłonie! Czy wiesz, co robić, aby placuszki zachwyciły nas swoim smakiem oraz jedwabistą puszystością? Podajemy kilka tricków, które zamienią nasz podwieczorek w małe kulinarne arcydzieło!

Garść przydatnych tricków

Chociaż naleśniki nie należą do skomplikowanych dań, to warto poznać tricki, które sprawią, że będą jeszcze bardziej puszyste! Po pierwsze warto nieco zmodyfikować klasyczny przepis na tę potrawę!

Jeśli zależy Ci na głębszym smaku i aromacie placuszków, to koniecznie zastąp mleko kefirem lub maślanką. Takie naleśniki będą wręcz idealnie pasować do słodkich dodatków - sezonowych owoców lub czekolady.

Warto również nieco poeksperymentować z ciastem. Można do niego dodać np. pokrojone owoce, lub odrobinę kakao. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych naleśników, a przy tym doskonały pomysł na niebanalną słodką przekąskę. O czym jeszcze warto pamiętać, przygotowując naleśniki?

Ważnym składnikiem słodkich placuszków jest również mąka. Kulinarni eksperci uważają, że najlepiej sięgnąć po tą typu 650, ponieważ jest ona gęsta i nieco cięższa od pozostałych.Należy koniecznie przesiać ją przez sitko, ponieważ dzięki temu unikniemy w cieście grudek i sprawimy, że nasze naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.

Bardzo ważnym punktem jest również wybór odpowiedniej patelni. Okazuje się, że może ona ułatwić usmażenie naleśników. Powinna mieć ona grube dno, dzięki czemu lepiej rozprowadzi się na niej ciepło. Ważne jest również, aby była ona idealnie gładka.

Naleśniki najlepiej smażyć na oleju rzepakowym lub kokosowym. Dobrym wyborem jest także masło klarowane.

Polecamy również przepis na tradycyjne naleśniki z serem oraz amerykańskie pancakes autorstwa Magdy Gessler.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polki/ naczynia.olkusz/

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Podobne artykuły

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >
Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
Pokrzywy

Porady

Prosty sposób na odżywczy nawóz z pokrzywy

Czytaj więcej >
Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >