Prosty sposób na pyszne naleśniki
Naleśniki doskonale sprawdzają się zarówno w słodkiej, jak i w słonej wersji. Dziś skupimy się na tej pierwszej odsłonie! Czy wiesz, co robić, aby placuszki zachwyciły nas swoim smakiem oraz jedwabistą puszystością? Podajemy kilka tricków, które zamienią nasz podwieczorek w małe kulinarne arcydzieło!
Garść przydatnych tricków
Chociaż naleśniki nie należą do skomplikowanych dań, to warto poznać tricki, które sprawią, że będą jeszcze bardziej puszyste! Po pierwsze warto nieco zmodyfikować klasyczny przepis na tę potrawę!
Jeśli zależy Ci na głębszym smaku i aromacie placuszków, to koniecznie zastąp mleko kefirem lub maślanką. Takie naleśniki będą wręcz idealnie pasować do słodkich dodatków - sezonowych owoców lub czekolady.
Warto również nieco poeksperymentować z ciastem. Można do niego dodać np. pokrojone owoce, lub odrobinę kakao. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych naleśników, a przy tym doskonały pomysł na niebanalną słodką przekąskę. O czym jeszcze warto pamiętać, przygotowując naleśniki?
Ważnym składnikiem słodkich placuszków jest również mąka. Kulinarni eksperci uważają, że najlepiej sięgnąć po tą typu 650, ponieważ jest ona gęsta i nieco cięższa od pozostałych.Należy koniecznie przesiać ją przez sitko, ponieważ dzięki temu unikniemy w cieście grudek i sprawimy, że nasze naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
Bardzo ważnym punktem jest również wybór odpowiedniej patelni. Okazuje się, że może ona ułatwić usmażenie naleśników. Powinna mieć ona grube dno, dzięki czemu lepiej rozprowadzi się na niej ciepło. Ważne jest również, aby była ona idealnie gładka.