Naleśniki na słono z dodatkiem sera i pieczarek. Prosty sposób na pyszny obiad
Naleśniki lubi wielu smakoszy. Tym razem, zamiast sięgać po słodkie wersje, proponujemy wam wyjątkowo smaczną kompozycję z serem i pieczarkami. Prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny posiłek będzie stanowił idealny pomysł na obiad czy wczesną kolację.
Naleśniki można podać na wiele sposobów. Wytrawne odsłony — takie jak ta z jajkiem sadzonym czy pyszne krokiety — z powodzeniem mogą stanowić smaczny i sycący obiad . Nie inaczej będzie w przypadku naszej dzisiejszej propozycji z serem i pieczarkami. Spróbujecie?
Przepis na wyborne naleśniki z serem żółtym i pieczarkami
Składniki na naleśniki:
-
pół szklanki mleka
-
2/3 szklanki wody gazowanej
-
2 jajka
-
1 szklanki mąki pszennej
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na farsz:
-
500 g pieczarek
-
150 g ulubionego sera żółtego
-
1 średnia cebula
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie ciasta na naleśniki:
Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól. Wbijamy jajka, a następnie wlewamy mleko oraz wodę gazowaną. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy trzepaczki, a gotową masę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania farszu.
Przygotowanie farszu i naleśników:
Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę, a następnie wrzucamy rozdrobnione grzyby.
Redukujemy je, a następnie doprawiamy mieszankę odrobiną soli i pieprzem. Studzimy. Na osobnej patelni, najlepiej takiej do smażenia naleśników, rozgrzewamy niewielką porcję tłuszczu. Ciasto wyjmujemy z lodówki i smażymy naleśniki z obu stron na złoto.
Gotowe sztuki układamy na talerzu. Do przestudzonych pieczarek z cebulą dodajemy starty na tarce ser i dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy naleśniki i składamy je, tak by zamknąć go dobrze w środku.
Podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, pod przykryciem i na małym ogniu — chcemy, by ser się sprawnie rozpuścił. Podajemy na ciepło z sosem np. pomidorowym. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy
-
Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
-
Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy
Źródło: przyslijprzepis