Naleśniki zapiekane z serem i owocami
pixabay.com

Naleśniki zapiekane z serem i owocami

Naleśniki zapiekane z serem i owocami to danie, które posmakuje zarówno młodszym, jak i starszym miłośnikom słodkich potraw. Naleśniki dają nam dużą swobodę w podawaniu, ponieważ możemy przygotować je nawet 2 dni wcześniej. Możemy je również podawać w dowolnej formie – na zimno lub na ciepło. Doskonale sprawdzą się jako lunch do pudełka przygotowany do pracy lub do szkoły.

Naleśniki zapiekane z serem i owocami.

Naleśniki zapiekane z serem i owocami możemy przyrządzać na różne sposoby. Możemy używać w przepisie różnych serów, np. twarogowego, sernikowego lub ricotty. Danie warto zawsze uzupełnić ulubionymi owocami. Możemy wybrać dowolne, takie, które najbardziej nam smakują lub są akurat dostępne w sklepach ze względu na dany sezon.

Składniki na naleśniki:

· 1 szklanka mąki pszennej

· ¼ łyżeczki soli

· 2 jajka

· 1 szklanka mleka

· ¾ szklanki wody gazowanej

· 3 łyżki oleju roślinnego

Składniki na farsz:

· 100 gramów malin świeżych

· 1½ szklanki brzoskwiń

· 1 łyżka stołowa budyniu waniliowego

· 4 łyżki stołowe cukru pudru

· 1 łyżka stołowa cukru wanilinowego

· 1 łyżka stołowa cukru

· 1 jajko

· 250 gramów sera ricotta

· 200 gramów śmietany 18%

· 2 łyżki stołowe masła

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Wbijamy do niej również jajka. Wszystko zalewamy mlekiem i wodą gazowaną. Dodajemy także sól. Całość miksujemy na gładkie ciasto.

Na patelni rozgrzewamy olej. Podgrzany tłuszcz dolewamy do ciasta i znów miksujemy.

Naleśniki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Najlepiej sprawdzi się patelnia przeznaczona typowo do naleśników.

Naleśniki smażymy na złoto. Usmażone okładamy na talerz.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Ser ricotta mieszamy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem oraz jajkiem.

Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do sera.

Wszystko dokładnie mieszamy.

Gotowym nadzieniem smarujemy każdy naleśnik. Posmarowane naleśniki zwijamy w rulony.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Robimy to, aby podczas pieczenia naleśniki nie przypaliły się. Do posmarowanego naczynia wkładamy zawinięte w rulony naleśniki. Możemy dodatkowo posmarować je miękkim masłem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15-17 minut.

W tym czasie mieszamy ze sobą śmietanę i cukier. Smarujemy masą wszystkie naleśniki i pieczemy je przez kolejnych 5 minut.

Upieczone naleśniki wyjmujemy z piekarnika i posypujemy opłukanymi świeżymi malinami. Danie podajemy na ciepło lub na zimno.

Naleśniki zapiekane z serem twarogowym i owocami.

Składniki na naleśniki:

· 115 gramów mąki pszennej

· 2 łyżki stołowe cukru

· ¼ łyżeczki soli

· 2 jajka

· 300 mililitrów mleka

· 30 gramów masła

Składniki na nadzienie:

· 1 łyżka stołowa budyniu waniliowego

· 4 łyżki stołowe cukru pudru

· 1 łyżka stołowa cukru wanilinowego

· 250 gramów sera twarogowego

· 1 jajko

· 4 łyżki stołowe dżemu truskawkowego

· dodatkowo: 1 szklanka truskawek, 200 gramów śmietany 18%, miód

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej mleko, jajka, cukier oraz sól. Masło roztapiamy to roztopione również wlewamy do miski.

Miksujemy całość aż składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie ponownie miksujemy, a następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Naleśniki powinny z obu stron być złociste.

Kolejny krok to przygotowanie nadzienia. Twaróg dokładnie mielimy, a następnie mieszamy z budyniem, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy również jajko.

Gotowe nadzienie rozkładamy na wszystkich naleśnikach.

Na naleśnikach rozsmarowujemy również dżem truskawkowy.

Zwijamy naleśniki w rulony.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Podczas, gdy urządzenie będzie się nagrzewało, smarujemy naczynie żaroodporne masłem i wkładamy do niego zwinięte wcześniej naleśniki. Smarujemy je miękkim masłem

Kiedy piekarnik się nagrzeje, wkładamy do niego naleśniki. Pieczemy przez 15 minut.

W tym czasie śmietanę mieszamy z cukrem. Taką mieszanką pokrywamy naleśniki i pieczemy je jeszcze przez 5 minut.

Truskawki płuczemy i kroimy w plasterki.

Upieczone naleśniki dekorujemy truskawkami i miodem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/nalesniki/nalesniki.html

2. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/nalesniki-zapiekane-z-serem-i-owocami

3. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zapiekane-nalesniki-z-serem-i-truskawkami

4. http://ugotowac.blogspot.com/2019/08/nalesniki-zapiekane-z-serem-i-owocami.html

Następny artykuł