Smakosze.pl Przepisy Namoczył ryż i wrzucił do blendera. Ten patent z miejsca stał się hitem
Screen z wideo na kanale TikTok foxx.gotuje

Namoczył ryż i wrzucił do blendera. Ten patent z miejsca stał się hitem

25 stycznia 2023

Chleb bez glutenu można z łatwością przygotować w domu. Jeden z TikTokerów pokazał bardzo prosty przepis, który pozwala uzyskać smaczne i przede wszystkim zdrowe pieczywo z prostych składników. Wykorzystał ryż oraz produkty podstawowe, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Rezultat był zachwycający.

Jeśli chcecie zaoszczędzić i samodzielnie przyrządzić chleb bez glutenu, patent zaprezentowany na kanale tiktokowym foxx.gotuje może wam się spodobać. Twórca w krótkim wideo pokazał, jak z ryżu i kilku innych prostych produktów przygotować smaczne pieczywo niemalże bez wysiłku. Będzie pasowało do niejednej pasty kanapkowej.

Przepis na pyszny chleb bez glutenu

Składniki:

  • 540 g białego ryżu

  • 11 g drożdży instant

  • 3 łyżki cukru

  • 7 łyżek oleju rzepakowego

  • 1 czubata łyżeczka soli

  • 360 ml wody

Jak upiec chleb bez glutenu? TikToker pokazał patent z wykorzystaniem ryżu

Zaczynamy od starannego wypłukania ryżu na sicie. Ziarna przelewamy wodą do czasu, aż płyn, który przez nie przeleci, będzie przezroczysty. Następnie przenosimy je do miski i zalewamy zimną wodą, tak aby był całkowicie przykryty. Odstawiamy na 2 godziny.

Po tym czasie blendujemy ziarno wraz z odmierzoną porcją wody i pozostałymi składnikami z listy. Gdy temperatura mieszanki osiągnie około 35 stopni Celsjusza, przenosimy ją do natłuszczonej keksówki i spryskujemy wodą.

Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Chleb bez glutenu pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Podajemy po wystudzeniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowe wypieki. Szczególnie polecamy niezwykle prostą recepturę na pyszny chleb z garnka . Być może skusi was też pełen smaku sernik z ryżu .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok/foxx.gotuje

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy