Smakosze.pl Przepisy Natnij schab w taki sposób i wypchaj cebulą. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
fot. youtube.com/jeden.tag.kostlich

Natnij schab w taki sposób i wypchaj cebulą. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

27 kwietnia 2024

Oto przepis na niezwykle efektowną i niecodzienną potrawę z przyziemnych składników. Schab wieprzowy, jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs, staje się tu okazałym przysmakiem, który zadziwia nie tylko smakiem, lecz także wyglądem.

Schab faszerowany cebulą

Polscy kucharze sięgają po schab często i słusznie, bo to jedno z najchudszych i najbogatszych w białko mięs. Często też można napotkać promocje, dzięki którym obiad ze schabu wieprzowego należy do najtańszych mięsnych posiłków . Dlatego też ważne są przepisy takie jak ten, które pozwalają daniom nie popaść w monotonię.

Aby przygotować taką niecodzienną potrawę potrzebujemy dorodnego kawałka dobrze oczyszczonego schabu . To może być właściwie jedynym wyzwaniem w czasach, kiedy wiele sklepów sprzedaje porcjowane kotlety. Cała tuszka nie powinna być jednak trudna do znalezienia, a dalej jest już tylko łatwiej.

glazurowanie schabu
fot. youtube.com/jeden.tag.kostlich
Najlepsze kucharki zawsze pamiętają o tym dodatku do rosołu. Nic tak nie podkręca smaku

Nietypowo podany schab

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Jeden Tag köstlich, gdzie podobne mięso serwowane jest z opiekanymi ziemniakami i opiekanymi pieczarkami i cukinią. Warzywa można piec na tej samej blasze co mięso , jest to więc ciekawa, energooszczędna wskazówka.

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 150 g mozzarelli
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżka sosu teriyaki lub sosu barbecue
  • Sól, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn, suszony czosnek

Pieczony schab z cebulą

Schab płuczemy, osuszamy i czyścimy z błonek i powięzi. Nacinamy go co ok. 2 cm tak, by nóż zatrzymywał się 1-2 cm nad powierzchnią deski. Mięso posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, pilnując, by przyprawy dostały się w nacięcia. Cebulę i ser kroimy w grube plastry. W każde nacięcie schabu wkładamy po dwa plastry cebuli i kawałek sera .

W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, sos teriyaki lub sos barbecue i przyprawy do smaku. Pędzelkiem smarujemy mięso marynatą, by było dokładnie nią pokryte. Schab zawijamy w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni . Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy mięsu odpocząć przez 10 minut, a kroimy bezpośrednio przed podaniem na talerz.

Wypróbuj też przepisy na ziemniaczane bułeczki i kotlety mielone z nietypowym dodatkiem .

pieczony schab
fot. youtube.com/jeden.tag.kostlich
Zrób ciasto, posmaruj tą mieszanką i zawiń w rulon. Te bułki to hit w moim domu
Wrzuć do mięsa mielonego dodatek znany z gołąbków. Jak dla mnie nie ma lepszych kotletów
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy