Natnij schab w taki sposób i wypchaj cebulą. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Oto przepis na niezwykle efektowną i niecodzienną potrawę z przyziemnych składników. Schab wieprzowy, jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs, staje się tu okazałym przysmakiem, który zadziwia nie tylko smakiem, lecz także wyglądem.
Schab faszerowany cebulą
Polscy kucharze sięgają po schab często i słusznie, bo to jedno z najchudszych i najbogatszych w białko mięs. Często też można napotkać promocje, dzięki którym obiad ze schabu wieprzowego należy do najtańszych mięsnych posiłków . Dlatego też ważne są przepisy takie jak ten, które pozwalają daniom nie popaść w monotonię.
Aby przygotować taką niecodzienną potrawę potrzebujemy dorodnego kawałka dobrze oczyszczonego schabu . To może być właściwie jedynym wyzwaniem w czasach, kiedy wiele sklepów sprzedaje porcjowane kotlety. Cała tuszka nie powinna być jednak trudna do znalezienia, a dalej jest już tylko łatwiej.
Nietypowo podany schab
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Jeden Tag köstlich, gdzie podobne mięso serwowane jest z opiekanymi ziemniakami i opiekanymi pieczarkami i cukinią. Warzywa można piec na tej samej blasze co mięso , jest to więc ciekawa, energooszczędna wskazówka.
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 1 duża cebula
- 150 g mozzarelli
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka sosu teriyaki lub sosu barbecue
- Sól, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn, suszony czosnek
Pieczony schab z cebulą
Schab płuczemy, osuszamy i czyścimy z błonek i powięzi. Nacinamy go co ok. 2 cm tak, by nóż zatrzymywał się 1-2 cm nad powierzchnią deski. Mięso posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, pilnując, by przyprawy dostały się w nacięcia. Cebulę i ser kroimy w grube plastry. W każde nacięcie schabu wkładamy po dwa plastry cebuli i kawałek sera .
W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, sos teriyaki lub sos barbecue i przyprawy do smaku. Pędzelkiem smarujemy mięso marynatą, by było dokładnie nią pokryte. Schab zawijamy w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni . Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy mięsu odpocząć przez 10 minut, a kroimy bezpośrednio przed podaniem na talerz.
Wypróbuj też przepisy na ziemniaczane bułeczki i kotlety mielone z nietypowym dodatkiem .