Nazywana jest „fasolką długowieczności”. Jest w sklepach, a Polacy jej nie znają
Zdrowa diety wpływa nie tylko na samopoczucie, ale też na długość życia. Dlatego w jadłospisie każdego z nas powinna znaleźć się japońska fasola, która posiada multum właściwości oraz wartości odżywczych. Dodaj ten produkt do swego jadłospisu, a resztę długiego życia spędzisz w zdrowiu i szczęściu.
Zdrowa fasolka z Japonii
Choć fasola w naszym kraju cieszy się ogromną popularnością i uwielbieniem, nie każdy wie, że dostępna jest również fasolka edamame. W Japonii w ten sposób nazywa się niedojrzałe nasiona soi, które po ugotowaniu wyglądem przypominają bób, a w smaku porównywalne są z młodą fasolą szparagową, która u nas występuje tylko latem.
Edamame ma nie tylko doskonały smak, ale i właściwości, przez które określa się je jako fasolka długowieczności. Istotny jest jednak fakt, że to zdrowe, egzotyczne warzywo bez problemu może zakupić w polskich sklepach. Zanim wybierzesz się na zakupy, dowiedz się, dlaczego warto je spożywać oraz jak je przygotować.
Włóż do słoja i zalej zalewą. Najlepszy prezent na Dzień DziadkaDlaczego fasola edamame jest zdrowa?
Fasolka edamame nie bez powodu określana jest tą, która przedłuża życie. Przyjrzyjmy się właściwościom, które to gwarantują. Japońska fasola jest źródłem cennego białka roślinnego, której jest trawione lepiej niż to, które znajduje się mięsie. W 100 gramach edamame znajduje się aż 20 procent tego składnika. Fasola zawiera także sporo błonnika i znikomą ilość cukru, co sprawia, że warzywo jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, dlatego jest doskonałym wyborem dla cukrzyków.
Fasola zawiera również witaminę z grupy K, a także kwas foliowy, miedź, fosfor, magnez oraz żelazo. Istotne jest również to, że warzywo bogata jest w kwasy omega-3 oraz 6.
Taki skład sprawia, że zdrowa fasolka jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu i pozytywnie wpływać na układ krążenia. Co więcej, fasolka chroni przed chorobami wieku starczego oraz przed osteoporozą.
Jak podawać japońską fasolę?
Jak zaznaczyliśmy na początku, fasolkę edamame, należy przed podaniem ugotować w osolonym wrzątku. Po tej czynności warzywo można podsmażyć i podać z prażonym sezamem jako przekąskę.
W takim wydaniu japońska fasola jest smaczna, ale zdecydowanie lepiej dodać ją do innych dań. Sprawdzi się doskonale jako składnik sałatki, past kanapkowych oraz dań, których jednym ze składników jest ryż. Wybór należy tylko od ciebie, ale smak jest gwarantowany zawsze.
Sprawdź także, jakie diety są szkodliwe dla organizmu oraz wypróbuj nowatorski sposób na pierogi z mięsem.