Nie do wiary, ile zapłacimy w Krakowie za kilogram chrustu. Ogromne zaskoczenie
Koszt zakupu faworków w cukierniach przechodzi ludzkie pojęcie. Przyjrzeliśmy się ich cenom w sklepach w Krakowie. Rozpiętość jest ogromna, warto zatem porównać ofertę kilku punktów cukierniczych. Rekordzista za kilogram chrustu liczy sobie 135 złotych.
Faworki, zwane w Krakowie chrustem to tradycyjna karnawałowa przekąska. Przepis na nie jest prosty i składa się zaledwie z kilku składników. Przyrządzenie faworków zajmuje jednak nieco czasu i pracy. Czy są one warte tyle, ile krzyczą za nie sprzedawcy?
Ile kosztuje chrust w Krakowie?
Ceny chrustu w obrębie jednego miasta mogą być zaskakująco różne. Pomiędzy najtańszymi a najdroższymi jest niemal 100 złotych różnicy. Ciężko powiedzieć czy równie odmienne są doznania smakowe. Ile zapłacimy w Krakowie za tradycyjny przysmak?
Najtańsza znaleziona oferta to 55 zł/kg. Przyznać trzeba, że brzmi ona dosyć rozsądnie. Faworki są lekkie, więc objętościowo wychodzi ich w tej wadze naprawdę sporo. Koszt jak najbardziej do zaakceptowania.
Najdroższe okazały się faworki wycenione na 135 złotych. Trzeba przyznać, że ta kwota powala. Nawet przy zakupie niewielkiej ich ilości na paragonie z łatwością dostrzeżemy różnicę w stosunku do oferty najkorzystniejszej.
Większość sprzedawców na szczęście wykazuje się rozsądkiem. Koszt zakupu chrustu rzadko przekracza kwotę 100 zł/kg. Na 16 sprawdzonych punktów tylko 2 zdecydowały się na taki krok. Jeden to wspomniany rekordzista i jego 135 zł/kg, drugi wypada odrobinę korzystniej i oferuje faworki za 120 zł/kg. Najczęściej spotykana cena waha się między 70 a 90 złotych. Można wywnioskować z tego, że dla klientów taki koszt jest akceptowalny. Średnia cena zakupu faworków w Krakowie to ok. 80 zł/kg łakoci.
Na cenówkach można spotkać też charakterystyczny zabieg sprzedażowy. Polega on na podawaniu ceny nie za kilogram, a za 100 gramów wyrobu. Przyznać trzeba, że kwota 13,50 złotych wygląda lepiej, niż 135 złotych. W cukierni zawsze zwracajcie na to uwagę.
Właśnie się zaczęło. Biedronka poszła na całość, wielkie hity za ułamek cenyJak ceny krakowskiego chrustu wypadają na tle innych?
Chrust w Krakowie potrafi być kosztowny. Nadal daleko mu jednak do wyrobów oferowanych przez niektórych celebrytów. Restauracje i cukiernie zarządzane przez znane osoby potrafią niemile zaskoczyć. Przyjrzyjmy się cenom ich faworków.
Niechlubnym rekordzistą pozostaje Piotr Adamczyk i jego restauracja Stary Dom. Opakowanie faworków o wadze 200 gramów to koszt 50 złotych. Cena może nie szokuje, do momentu, aż przeliczymy to na kilogramy- 250zł/kg po prostu zwala z nóg.
W rozmowach o cenach nie może zabraknąć Magdy Gessler. Restauratorka posiada kilka lokali. W warszawskim Słodkim Słonym opakowanie faworków kosztuje 90 złotych za 450 gramów. Za każdy kilogram produktu zapłacimy zatem 200 złotych.
Słodkie faworki możemy kupić również U Fukiera. Tutaj dostępną mamy paczuszkę 200 gramową. Jej koszt zakupu wynosi 38 złotych, co w przeliczeniu daje cenę 190zł/kg. Więcej o faworkach Piotra Adamczyka pisaliśmy w tym artykule. Tradycyjny chrust możecie przygotować także samodzielnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię. Kalafior nigdy nie był tak pyszny
- Zapomnij o faworkach i pączkach. Taratuszki biją je na głowę