Nie kupuj w sklepie. Baranka z masła bez trudu zrobisz w domu

Oto prosty sposób na maślanego baranka bez użycia foremki. Wymaga tylko minimum talentu rzeźbiarskiego. Wystarczy przyjrzeć się instrukcji krok po kroku.
Baranek do święconki
Masło nie znajduje się często w naszych święconkach. Jednak ma tam swoje miejsce. Jest w końcu – także dzisiaj, po niedawnym szaleństwie cenowym – symbolem dostatku, którym warto uczcić święta.
Dlatego w koszyku – jeśli w Wielką Sobotę nie jest za ciepło – może znaleźć się taki maślany baranek. Świetnie udekoruje on później stół wielkanocny. Nie jest trudno kupić foremkę do przygotowania go, jednak niemal równie łatwo zrobić go samodzielnie.

Baranek z masła
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Domowe pasje Anki. Autorka sfilmowała swoją mamę podczas przygotowywania tradycyjnego baranka z masła. Ponieważ nie miała dobrego noża, zaostrzyła ona pałeczkę do chińszczyzny w kształt płaskiego dłutka, które świetnie sprawdziło się przy produkcji futerka.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Do przygotowania baranka najepiej wybrać masło osełkowe. Jest ono mniej płaskie i ma naturalnie wygięty wierzch. Przez to łatwiej nadać ostateczny kształt ciałku naszego zwierzaka.

Wielkanocny maślany baranek
W miseczce przygotowujemy bardzo ciepłą wodę. Baranka najlepiej przygotowywać w rękawiczkach nitrylowych. W wodzie będziemy od czasu do czasu maczać palce, by łatwiej było formować wierzchnią warstwę masła.
Z osełki masła odkrawamy narożniki. Formujemy je w kształt zbliżony do kulki i układamy blisko jednej z krótszych krawędzi. To będzie głowa baranka.
Całe ciałko wyginamy lekko, robiąc także wgniecenia wzdłuż dłuższych boków. Naśladują one boczki baranka między przednimi a tylnymi nogami. Głowę formujemy w podłużny kształt i dokładniej osadzamy na korpusie.

Z głowy „wyciągamy” też uszy. Oczy przygotowujemy z ziarenek pieprzu. Ciepłym nożem nacinamy pyszczek. Po zakończeniu formowania masujemy ciepłymi palcami zwierzaka, by pozbyć się kantów i rysek.
Jeśli baranka będziemy dekorować zbyt długo, masło może nadmiernie zmięknąć. Wtedy odstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny. Po wyjęciu możemy z powrotem przystąpić do pracy.
Nożem lub zaostrzoną pałeczką do azjatyckich dań odszczypujemy, miejsce koło miejsca, niewielkie kawałki masła na całym ciele baranka. Po zakończeniu pracy baranka od razu wstawiamy do lodówki. Przechowujemy go tam do ostatniej chwili przed postawieniem na świątecznym stole na Wielkanoc.
Wypróbuj też przepisy na niezwykły sok jabłkowy i zupę z młodych ziemniaków.






































