Nie znam lepszego napoju na upały. Składniki do jego zrobienia i tak mam zawsze w domu
Nadchodzi fala upałów, a z nią pragnienie, które musimy ugasić. Jaki jest najlepszy napój na upały? Prosty i pyszny! Do tego zrobisz go samodzielnie w domu z korzyścią dla swojego zdrowia.
Co pić podczas upałów?
Fala upałów powoli dociera do kolejnych regionów Polski. Gdy na zewnątrz gorąco, a nawet upalnie, powinniśmy pamiętać, by regularnie się nawadniać . Jeśli pojawi się ból głowy, osłabienie, zawroty głowy, to znak, że doszło do odwodnienia organizmu. Towarzyszy mu też ospałość, suchość w ustach i szybki oddech.
Dlatego, zanim dojdzie do niepokojących objawów, pamiętajmy, by regularnie pić. Półki sklepowe uginają się pod ciężarem różnych napojów. Wśród niech jest też herbata mrożona . Warto ją pić, jednak najlepiej ten napój na upały przygotować w domu. Wszystko dlatego, że kupny napój nie ma wartościowego składu . Pełen jest barwników, cukru i sztucznych konserwantów.
Herbatę pij na zdrowie
Jaką herbatę wybrać, by przygotować napój na upały? Znakomicie sprawdza się klasyczna, czarna, które dobrze smakuje z cytryną i miętą . Jest ona doskonałym źródłem polifenoli, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Te przyspieszają starzenie się organizmu i rozwój chorób krążenia, a także nowotworów, choroby Alzheimera i Parkinsona.
W czarnej herbacie jest dużo saponin, które przyspieszają trawienie tłuszczów, mają działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i moczopędne . W tym napoju na upały znajdziemy też taniny, które chronią przed nowotworami i garbniki, które absorbują wiele toksycznych związków chemicznych. Wykazują też działanie przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe.
Zrób najlepszy napój na upały
Bazą mrożonej herbaty może być też herbata zielona. Przyspiesza ona metabolizm i proces spalania tłuszczów. Działa pobudzająco i orzeźwiająco . Dodatkowo poprawia nastrój, koncentrację, pewność siebie, zmniejsza senność i zmęczenie. Jak zrobić mrożoną herbatę? Zaparz czarną herbatę przez 3-5 minut, a zieloną przez 2-3 minuty . Herbata owocowa musi się parzyć 5-7 minut.
Herbatę słodź podczas parzenia. Możesz użyć cukru, miodu, syropu z agawy lub klonowego. Zostaw herbatę do ostygnięcia i napełnij duży dzbanek lodem. Przelej do niego ostudzony napar i możesz wstawić ją jeszcze do lodówki. Do tego pysznego napoju na upały warto dodać plasterki cytryny, truskawek, pomarańczy, brzoskwini. Przyda się też cynamon, wanilia i anyż . Pisaliśmy o tym, jak wykorzystać ocet w ogrodzie. Podawaliśmy przepis na wyśmienite ciasto z truskawkami i malinami.
Źródło: pysznosci.pl