Niebywałe, co Gessler wrzuca do surówki z marchewki. Ten składnik dodaje jej pikanterii
Magda Gessler kultową surówkę z marchewki i jabłka robi inaczej niż wszyscy. Do surówki dodaje tarty chrzan i kwaśną śmietanę. Chrzan zdecydowanie wzmacnia smak i dodaje pikanterii. Surówka będzie świetnym dodatkiem do mięs i innych dań głównych.
Surówka jest niezbędnym dodatkiem do obiadu
Surówki są niezbędnym elementem każdego dania głównego. Świetnie komponują się z mięsem, rybami i innymi warzywami. Jedną z błyskawicznych surówek do obiadu jest surówka z marchewki i jabłka. Magda Gessler dodaje do niej jeszcze jeden składnik, który wzmacnia smak.
Znana restauratorka surówkę doprawia tartym chrzanem, który wcześniej łączy z kwaśną, gęstą śmietaną. Wystarczy łyżka produktu, aby dodać surówce pikanterii i wyrazu. Do całej potrawy wykorzystaj również odrobinę soku z cytryny.
Witamina C zawarta w cytrynie zapobiega ciemnieniu jabłka. Surówka z marchewki i chrzanem wygląda więc bardzo świeżo i apetycznie przez długi czas. Do surówki możesz dodać również posiekany szczypiorek lub orzechy włoskie.
Surówka z marchewki według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
- 400 g marchewki
- łyżka tartego chrzanu
- duże jabłko
- kilka łyżek śmietany 18%
- cukier, sól, pieprz
- sok z cytryny
Najlepszą surówkę do obiadu zrobisz w kilka minut
Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Całość skrop delikatnie sokiem z cytryny, żeby jabłko nie ściemniało i wymieszaj. Chrzan wymieszaj ze śmietaną.
Dodaj do surówki i połącz wszystkie składniki. Gotową surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podaj z ulubioną potrawą, np. pieczonym schabem i opiekanymi ziemniakami , smacznego.