Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, co Gessler wrzuca do surówki z marchewki. Ten składnik dodaje jej pikanterii
Pawel Wodzynski/East News, canva/AtlasStudio

Niebywałe, co Gessler wrzuca do surówki z marchewki. Ten składnik dodaje jej pikanterii

29 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Magda Gessler kultową surówkę z marchewki i jabłka robi inaczej niż wszyscy. Do surówki dodaje tarty chrzan i kwaśną śmietanę. Chrzan zdecydowanie wzmacnia smak i dodaje pikanterii. Surówka będzie świetnym dodatkiem do mięs i innych dań głównych.

Surówka jest niezbędnym dodatkiem do obiadu

Surówki są niezbędnym elementem każdego dania głównego. Świetnie komponują się z mięsem, rybami i innymi warzywami. Jedną z błyskawicznych surówek do obiadu jest surówka z marchewki i jabłka. Magda Gessler dodaje do niej jeszcze jeden składnik, który wzmacnia smak.

Znana restauratorka surówkę doprawia tartym chrzanem, który wcześniej łączy z kwaśną, gęstą śmietaną. Wystarczy łyżka produktu, aby dodać surówce pikanterii i wyrazu. Do całej potrawy wykorzystaj również odrobinę soku z cytryny.

Witamina C zawarta w cytrynie zapobiega ciemnieniu jabłka. Surówka z marchewki i chrzanem wygląda więc bardzo świeżo i apetycznie przez długi czas. Do surówki możesz dodać również posiekany szczypiorek lub orzechy włoskie.

Wlej odrobinę do gotujących się jajek. Unikniesz pękających skorupek

Surówka z marchewki według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 400 g marchewki
  • łyżka tartego chrzanu
  • duże jabłko
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • cukier, sól, pieprz
  • sok z cytryny

Najlepszą surówkę do obiadu zrobisz w kilka minut

Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Całość skrop delikatnie sokiem z cytryny, żeby jabłko nie ściemniało i wymieszaj. Chrzan wymieszaj ze śmietaną.

Dodaj do surówki i połącz wszystkie składniki. Gotową surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podaj z ulubioną potrawą, np. pieczonym schabem i opiekanymi ziemniakami , smacznego.

surówka.jpg
canva/NoirChocolate
Jak działa wolnowar? Jego zalety są nie do przecenienia
Jak Piotr Adamczyk radzi sobie z prowadzeniem restauracji? "Czasy nie są łatwe"
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy