Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, czym Kuroń polewa buraki. Propozycja dla prawdziwych koneserów smaku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.01.2023 22:51

Niebywałe, czym Kuroń polewa buraki. Propozycja dla prawdziwych koneserów smaku

buraki
Canva / ZimaNady_klgd ; East News / Tricolors

Jan Kuroń zaskoczył niezwykłym pomysłem na buraki. Kucharz zaproponował podanie tego warzywa z niecodziennym dressingiem jogurtowo-ziołowym. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Elegancko podane buraki Jana Kuronia idealnie odnajdą się na karnawałowym stole. Mimo luksusowego wyglądu, ich wykonanie jest niezwykle proste i wymaga zaledwie kilku prostych składników. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich domownikach, z tymi burakami na pewno się to uda.

Przepis na buraki według Jana Kuronia

Składniki:

  • garść włoskich orzechów

  • 4 ugotowane lub upieczone w folii buraki

  • jogurt naturalny

  • pęczek pietruszki

  • 1 ząbek czosnku

  • odrobina soku z cytryny

  • rukola

  • sól i pieprz

Eleganckie buraki z dressingiem krok po kroku

Orzechy włoskie do buraków upraż na patelni. Odstaw do ostudzenia. Kiedy nieco przestygną, orzechy drobno posiekaj.

Przygotuj dressing do buraków. W tym celu jogurt zblenduj z pietruszką oraz czosnkiem. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Buraki pokrój w kostkę. Następnie przełóż je do miski i polej dressingiem. Na koniec całość wymieszaj.

Na talerzu połóż metalowy ring do układania buraków. Następnie nałóż do środka łyżkę buraków, przykryj je porcją orzechów i kilkoma listkami rukoli. Na wierzch ułóż drugą porcję buraków i udekoruj ją natką pietruszki.

Z buraków ostrożnie usuń metalowy ring. Uformowane warzywa ozdób odrobiną orzechów oraz rukolą. Przygotowane w ten sposób buraki są gotowe do podania. Poznaj subtelne różnice pomiędzy gotowanymi a pieczonymi burakami. Zimowe marynowane buraki smakują doskonale przez cały rok.

Canva / AlenaKogotkova
Canva / AlenaKogotkova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt