Smakosze.pl

canva/finwal

W jakiej kolejności należy dodawać produkty do ciasta na naleśniki? Błąd jest kosztowny

14 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ciasto na naleśniki często ma grudki? Najprawdopodobniej nieodpowiednio je przygotowujecie. Istnieje jedna poprawna kolejność łączenia produktów, która będzie gwarantowała uzyskanie właściwej konsystencji.

Naleśniki będą najsmaczniejsze, gdy będą rozpływać się w ustach. Takie danie uzyskamy tylko wtedy, gdy ciasto przygotujemy zgodnie ze sztukę. Kluczowe będzie mieszanie składników w kolejności, która ułatwi ich połączenie.

Składniki na naleśniki trzeba dodawać we właściwej kolejności.

Wykonanie naleśników jest proste, a mimo to wiele osób nie wie, czemu w masie pojawiają się grudki, które utrudniają smażenie. Tymczasem wystarczy jedynie pamiętać o jednej zasadzie, a problem nie wystąpi.

Łącząc sobą najpierw składniki mokre, czyli jajka, mleko lub wodę i ewentualnie olej, i dopiero później wsypując do nich przesianą mąkę, uzyskamy najlepsze efekty. Istotne będzie też stopniowe dodawanie pszennego produktu i mieszanie masy w trakcie tej procedury.

Co jeszcze warto wiedzieć o przyrządzaniu naleśników?

Jeśli stosujemy dietę, z naleśników nie musimy rezygnować. Istnieje nie tylko możliwość usmażenia ich bez dodatku tłuszczu, ale też wiele przepisów, które pozwolą na wykluczenie jajek czy mleka.

Jednym z ciekawszych patentów jest wlanie odrobiny oleju do ciasta. Dzięki temu masa na naleśniki jest bardziej elastyczna, a smażenie łatwiejsze. Warto też wzbogacić ciasto o odrobinę soli i cukru, by zbalansować smak i sprawić, że danie nabierze złocistego koloru.

Na naszej stronie znajdziecie wiele przepisów na naleśniki. Wypróbujcie konieczne słodką wersję z budyniem . Doskonale smakuje z twarożkiem czy doprawionym na słodko tofu. Być może spodobają wam się również puszyste pankejki.

Ciasto na naleśniki musi być gładkie
canva/GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Czym się różni żurek od białego barszczu? 1 detal jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Porady

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę
Czytaj więcej >

Porady

Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu
Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal
Czytaj więcej >

Porady

Wyszedł rzadki i zwarzony? Nie wylewaj, domowy majonez da się uratować
Czytaj więcej >

Porady

Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]