W jakiej kolejności należy dodawać produkty do ciasta na naleśniki? Błąd jest kosztowny
Ciasto na naleśniki często ma grudki? Najprawdopodobniej nieodpowiednio je przygotowujecie. Istnieje jedna poprawna kolejność łączenia produktów, która będzie gwarantowała uzyskanie właściwej konsystencji.
Naleśniki będą najsmaczniejsze, gdy będą rozpływać się w ustach. Takie danie uzyskamy tylko wtedy, gdy ciasto przygotujemy zgodnie ze sztukę. Kluczowe będzie mieszanie składników w kolejności, która ułatwi ich połączenie.
Składniki na naleśniki trzeba dodawać we właściwej kolejności.
Wykonanie naleśników jest proste, a mimo to wiele osób nie wie, czemu w masie pojawiają się grudki, które utrudniają smażenie. Tymczasem wystarczy jedynie pamiętać o jednej zasadzie, a problem nie wystąpi.
Łącząc sobą najpierw składniki mokre, czyli jajka, mleko lub wodę i ewentualnie olej, i dopiero później wsypując do nich przesianą mąkę, uzyskamy najlepsze efekty. Istotne będzie też stopniowe dodawanie pszennego produktu i mieszanie masy w trakcie tej procedury.
Co jeszcze warto wiedzieć o przyrządzaniu naleśników?
Jeśli stosujemy dietę, z naleśników nie musimy rezygnować. Istnieje nie tylko możliwość usmażenia ich bez dodatku tłuszczu, ale też wiele przepisów, które pozwolą na wykluczenie jajek czy mleka.
Jednym z ciekawszych patentów jest wlanie odrobiny oleju do ciasta. Dzięki temu masa na naleśniki jest bardziej elastyczna, a smażenie łatwiejsze. Warto też wzbogacić ciasto o odrobinę soli i cukru, by zbalansować smak i sprawić, że danie nabierze złocistego koloru.
Na naszej stronie znajdziecie wiele przepisów na naleśniki. Wypróbujcie konieczne słodką wersję z budyniem. Doskonale smakuje z twarożkiem czy doprawionym na słodko tofu. Być może spodobają wam się również puszyste pankejki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Włoski sernik karnawałowy zachwyca smakiem. Zapomnij o twarogu, wybierz inny serek
Siostra Anastazja robi migdałowe ciasto bez pieczenia. Lepszego nie ma w cukierniach
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama