Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > W jakiej kolejności należy dodawać produkty do ciasta na naleśniki? Błąd jest kosztowny

W jakiej kolejności należy dodawać produkty do ciasta na naleśniki? Błąd jest kosztowny

Składniki na naleśniki trzeba dodawać we właściwej kolejności
canva/finwal

Ciasto na naleśniki często ma grudki? Najprawdopodobniej nieodpowiednio je przygotowujecie. Istnieje jedna poprawna kolejność łączenia produktów, która będzie gwarantowała uzyskanie właściwej konsystencji.

Naleśniki będą najsmaczniejsze, gdy będą rozpływać się w ustach. Takie danie uzyskamy tylko wtedy, gdy ciasto przygotujemy zgodnie ze sztukę. Kluczowe będzie mieszanie składników w kolejności, która ułatwi ich połączenie.

Składniki na naleśniki trzeba dodawać we właściwej kolejności.

Wykonanie naleśników jest proste, a mimo to wiele osób nie wie, czemu w masie pojawiają się grudki, które utrudniają smażenie. Tymczasem wystarczy jedynie pamiętać o jednej zasadzie, a problem nie wystąpi.

Łącząc sobą najpierw składniki mokre, czyli jajka, mleko lub wodę i ewentualnie olej, i dopiero później wsypując do nich przesianą mąkę, uzyskamy najlepsze efekty. Istotne będzie też stopniowe dodawanie pszennego produktu i mieszanie masy w trakcie tej procedury.

Co jeszcze warto wiedzieć o przyrządzaniu naleśników?

Jeśli stosujemy dietę, z naleśników nie musimy rezygnować. Istnieje nie tylko możliwość usmażenia ich bez dodatku tłuszczu, ale też wiele przepisów, które pozwolą na wykluczenie jajek czy mleka.

Jednym z ciekawszych patentów jest wlanie odrobiny oleju do ciasta. Dzięki temu masa na naleśniki jest bardziej elastyczna, a smażenie łatwiejsze. Warto też wzbogacić ciasto o odrobinę soli i cukru, by zbalansować smak i sprawić, że danie nabierze złocistego koloru.

Na naszej stronie znajdziecie wiele przepisów na naleśniki. Wypróbujcie konieczne słodką wersję z budyniem. Doskonale smakuje z twarożkiem czy doprawionym na słodko tofu. Być może spodobają wam się również puszyste pankejki.

Ciasto na naleśniki musi być gładkie
canva/GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: