Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Niezwykłe sposoby na wykorzystanie kwiatów forsycji
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 04.05.2021 02:00

Niezwykłe sposoby na wykorzystanie kwiatów forsycji

Kwiaty forsycji mają liczne zalety
Pixabay / Hans

Kwiaty forsycji nie goszczą zbyt często w kulinariach. Przeważnie po prostu traktujemy je jako bardzo ładną roślinę. Żółte kwiaty można jednak wykorzystać w dosyć nieoczywisty sposób. Dzięki nim wesprzemy swoje zdrowie.

Kwiaty forsycji mają liczne zalety

Bez wątpienia kwiaty forsycji świetnie sprawdzają się jako element dekoracyjny. Okazuje się, że są one bogactwem cennych składników odżywczych, które mogą znacząco wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Każdy, kto dba o zdrowie, powinien o tym wiedzieć.

Niepozorne kwiaty forsycji w swoim wnętrzu skrywają takie substancje jak flawonoidy, saponiny oraz lignany. Wśród nich znajduje się między innymi rutyna. Wykazuje ona działanie przeciwutleniające. Wzmacnia także naczynia krwionośne.

Kwiaty forsycji neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia skóry. Niektórzy uważają, że mogą one uchronić nas przed niektórymi chorobami. Rutyna zawarta w kwiatach wspiera działanie witaminy C. W związku z tym warto po nie sięgnąć w trakcie przeziębienia. Żółte kwiaty forsycji znajdziemy w na ogródkach działkowych i w parkach. 

Napar z kwiatów forsycji

Kiedy zdobędziemy już kwiaty forsycji, wówczas możemy z nich przygotować napar. Mikstura jest bardzo prosta w przyrządzeniu. Wystarczy nam około 15 g kwiatów. Na początku zwilżamy je spirytusem.

Tak przygotowane kwiaty forsycji zalewamy wrzątkiem. Wystarczy nam około 500 ml. Napar przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odcedzamy kwiaty. Taką miksturę należy pijać niewielkimi porcjami kilka razy dziennie.

(Canva / Aleksandra Pavlova)

Kwiaty forsycji w formie syropu

Z rośliny bez najmniejszych problemów przyrządzimy syrop. Wystarczy, że kwiaty forsycji wsypiemy do słoika o pojemności 1 litra. Skrapiamy je mocnym alkoholem. Następnie całość zalewamy sokiem z 3 cytryn i 100 ml miodu.

Po 30 minutach syrop z forsycji powinien być już gotowy. Idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty. Pamiętajmy, by dodawać go dopiero wtedy, gdy napój będzie miał mniej niż 50 stopni Celsjusza. Syrop co jakiś czas trzeba wstrząsnąć.

Nalewka, w której główną rolę grają kwiaty forsycji

 W tym przypadku również będziemy potrzebowali litrowego słoika. Umieszczamy w nim około 100 g kwiatów i zalewamy 500 ml wódki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Co kilka dni musimy nim potrząsnąć.

Tak przygotowana nalewka powinna być stosowana w przypadku infekcji 2 razy dziennie po jednej łyżce. Oczywiście nie zastąpi ona wizyty u lekarza, która jest najlepszym rozwiązaniem w obliczu choroby. Warto również wiedzieć, jak na nasze zdrowie wpływa napar z liści laurowych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Dieta Przepis