Smakosze.pl Przepisy Niezwykle sycące ziemniaki z piekarnika. Tajemnica tkwi w smakowitym farszu
Canva / ALLEKO

Niezwykle sycące ziemniaki z piekarnika. Tajemnica tkwi w smakowitym farszu

30 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ziemniaki z piekarnika nadziewane serem są wspaniałą propozycją na ciepłą przekąskę. Farsz na bazie twarogu z dodatkiem chrupiącej papryki oraz aromatycznego boczku sprawia, że warzywa nabierają zupełnie nowego smaku. Banalne przygotowanie jest ich kolejną zaletą. Takie ziemniaki z piekarnika sprawdzą się na rozmaite okazje.

Do farszu ziemniaków z piekarnika możesz użyć swoich ulubionych dodatków. Przygotuj wersje bogatą w mięso lub przeciwnie - na bazie warzyw. Ziemniaki z piekarnika doskonale komponują się także z sosami. Z niepozornego warzywa możesz wyczarować prawdziwą ucztę.

Przepis na niezwykłe ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków

  • 100 g boczku wędzonego

  • 1 duża cebula

  • 1/2 niewielkiej czerwonej papryki

  • 1/2 niewielkiej żółtej papryki

  • 250 g twarogu śmietankowego

  • 1/4 kostki masła

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypiorek do dekoracji

Jak przygotować niebanalną przekąskę w postaci ziemniaków z piekarnika?

Ziemniaki obierz, opłucz i włóż do garnka . Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. a następnie odcedź warzywa . Przekrój wzdłuż i wydrąż łyżeczką miejsce na farsz tak, aby pozostawione ścianki miały grubość ok. 1 cm . Pozostały miąższ ziemniaków z piekarnika rozgnieć widelcem .

Boczek do ziemniaków z piekarnika rozdrobnij i wytop na patelni . Cebulę oraz obie papryki pokrój w kostkę i dodaj do boczku . Podsmażaj całość przez kilka minut, a następnie odstaw do ostudzenia .

Twaróg pokrusz do miski . Dodaj do niego rozgnieciony miąższ ziemniaczany oraz podsmażone z boczkiem warzywa . Całość dokładnie wymieszaj, dopraw farsz solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem napełnij ziemniaczane łódeczki . Na wierzchu każdego ziemniaka z piekarnika połóż kilka płatków masła . Warzywa ułóż na blasze i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 st. C . Gotowe ziemniaki z piekarnika podawaj udekorowane posiekanym szczypiorkiem .

Smakowite ziemniaki Ewy Wachowicz to kolejna idealna przekąska . Chrupiące ziemniaki z włoską nuta polecają się na obiad .

Canva / kittimages
Canva / kittimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy