Niezwykle sycące ziemniaki z piekarnika. Tajemnica tkwi w smakowitym farszu
Ziemniaki z piekarnika nadziewane serem są wspaniałą propozycją na ciepłą przekąskę. Farsz na bazie twarogu z dodatkiem chrupiącej papryki oraz aromatycznego boczku sprawia, że warzywa nabierają zupełnie nowego smaku. Banalne przygotowanie jest ich kolejną zaletą. Takie ziemniaki z piekarnika sprawdzą się na rozmaite okazje.
Do farszu ziemniaków z piekarnika możesz użyć swoich ulubionych dodatków. Przygotuj wersje bogatą w mięso lub przeciwnie - na bazie warzyw. Ziemniaki z piekarnika doskonale komponują się także z sosami. Z niepozornego warzywa możesz wyczarować prawdziwą ucztę.
Przepis na niezwykłe ziemniaki z piekarnika
Składniki:
-
8 dużych ziemniaków
-
100 g boczku wędzonego
-
1 duża cebula
-
1/2 niewielkiej czerwonej papryki
-
1/2 niewielkiej żółtej papryki
-
250 g twarogu śmietankowego
-
1/4 kostki masła
-
sól i pieprz do smaku
-
szczypiorek do dekoracji
Jak przygotować niebanalną przekąskę w postaci ziemniaków z piekarnika?
Ziemniaki obierz, opłucz i włóż do garnka . Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. a następnie odcedź warzywa . Przekrój wzdłuż i wydrąż łyżeczką miejsce na farsz tak, aby pozostawione ścianki miały grubość ok. 1 cm . Pozostały miąższ ziemniaków z piekarnika rozgnieć widelcem .
Boczek do ziemniaków z piekarnika rozdrobnij i wytop na patelni . Cebulę oraz obie papryki pokrój w kostkę i dodaj do boczku . Podsmażaj całość przez kilka minut, a następnie odstaw do ostudzenia .
Twaróg pokrusz do miski . Dodaj do niego rozgnieciony miąższ ziemniaczany oraz podsmażone z boczkiem warzywa . Całość dokładnie wymieszaj, dopraw farsz solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem napełnij ziemniaczane łódeczki . Na wierzchu każdego ziemniaka z piekarnika połóż kilka płatków masła . Warzywa ułóż na blasze i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 st. C . Gotowe ziemniaki z piekarnika podawaj udekorowane posiekanym szczypiorkiem .
Smakowite ziemniaki Ewy Wachowicz to kolejna idealna przekąska . Chrupiące ziemniaki z włoską nuta polecają się na obiad .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przenigdy nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Wykorzystasz je w zaskakujący sposób
-
Cytryny w syropie - wymarzony dodatek do herbaty. Przepis krok po kroku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama