Smakosze.pl Produkty Nigdy nie gotuj tak jajek, tracą wiele wartości odżywczych
Fot. Shutterstock/Angelika Beck

Nigdy nie gotuj tak jajek, tracą wiele wartości odżywczych

11 października 2024

Jajka są lubiane i często goszczą na naszych stołach. Cenimy ich smak i wartości odżywcze. Jednak na własne życzenie możemy się ich z jajek pozbyć. Wszystko przez sposób gotowania. Jak w takim razie gotować jajka? To wyjaśniamy w naszym artykule.

Jajka w naszej diecie

Jajka jadamy na śniadanie, obiad, a nawet na kolację. Pasują właściwie na każdy posiłek i możemy przygotować ją w różny sposób . Jajka na miękko, jajka na twardo, czy sadzone są lubiane pod każdą postacią. Jedzenie jajek zapewnia nam porcję wartościowego białka oraz witamin A, D, K i B12.

Jajka pełne są też potasu, cynku i kwasu foliowego. Nie brakuje w nich też żelaza. Czasem zastanawiamy się, czy wybrać jajko na miękko, czy może jajko na twardo. Portal Health Digest podkreśla, że takie jajka na twardo mają mniej właściwości przeciwutleniających . Gdy do jajecznicy dodamy tłuszcz, to danie od razu staje się dość kaloryczne.

jajko na miękko
Fot. Canva/Josef Mohyla
Przed wyjściem z domu włóż kubek z monetą do zamrażalnika. Później będziesz sobie wdzięczny

Jak gotować jajka?

Naukowcy podkreślają, że najbardziej wartościowymi są jajka , które gotuje się krótko. Takie właśnie są jajka na miękko . Jadamy je rzadziej niż te na twardo, a szkoda. Jajka na miękko mają dużo więcej wartości odżywczych. Tak ugotowane jajka są lepiej trawione przez seniorów.

Warto więc jak najczęściej jadać jajka na miękko. Mają one też dobry wpływ na stan naszej skóry. Są źródłem zdrowych dla organizmu tłuszczy i poprawiają odporność naszego organizmu . Regularne jedzenie jajek na miękko pozytywnie wpływa na prace serca i zapobiega wystąpieniu udarom oraz zawałom serca.

Idealne jajko na miękko

Idealne jajko na miękko ma ścięte białko i lejące żółtko . Smakuje z solą, szczypiorkiem czy koperkiem. Jajko musi być jak najświeższe. Przed gotowaniem warto je wcześniej wyjąć z lodówki, by miało temperaturę pokojową.

Gdy zaczniemy gotować zimne jajka, to popękają one i się rozleją. Jajka należy włożyć do gotującej się wody. Małe jajko powinno się gotować 3 i pół minuty. Natomiast średnie 4 i poł minuty, a  duże 5 i pół minuty . Ugotowane w takim czasie jajka wyjdą na miękko i zachowają wartości odżywcze. Pisaliśmy tym, jak zrobić obiad z mięsa mielonego i kapusty. Informowaliśmy o rybie, która naszpikowana jest rtęcią i hormonami.

jajko na miękko
Fot. Canva/Derkien

Źródło: pysznosci.pl

Taką zupę grzybową mógłbym jeść non stop. W życiu nie próbowałem lepszej
Na 1.11 podaję sałatkę jarzynową z tym składnikiem. Rodzina na nią czeka
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy