Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wymieszaj z mięsem mielonym i ułóż na kapuście. To danie powinno dostać medal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.10.2024 11:03

Wymieszaj z mięsem mielonym i ułóż na kapuście. To danie powinno dostać medal

obiad
Fot. YouTube/smacznytv

Jeśli lubisz kapustę i mięso mielone, to poznaj przepis na pyszny obiad. Danie zachwyca wyglądem i na każdym robi wrażenie. Co najważniejsze, jest też wyjątkowo smaczne. Będzie w sam raz na chłodne dni. 

Kapusta i mięso mielone, czyli pysznie i pięknie

Czy danie z kapusty i mięsa mielonego może być piękne? Okazuje się, że tak! Dzięki temu przepisowi przyrządzisz obiad, który efektownie prezentuje się na stole. Takie danie zaskoczy całą rodziną nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Liście kapusty z farszem z mięsa mielonego i warzyw, a do tego boczek.

To wszystko nakładane na kapustę i zapiekane w piekarniku. Danie wygląda jak tort, a po ukrojeniu kawałka, pyszne warstwy, aż proszą się, by ich spróbować. Przepis możesz zobaczyć na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

obiad
Fot. YouTube/smacznytv
Siedlisko rtęci i hormonów. Ta ryba biła rekordy popularności w Polsce

Jak zrobić danie z kapusty i mięsa mielonego na obiad?

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 duże pieczarki
  • ½ kg mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1 jajko
  • 300 g boczku
  • bułka tarta 
  • koperek
  • natka pietruszki

Przygotowanie dania zacznij od ugotowania kapusty w osolonej wodzie. Zdejmij z niej liście, zostaw do ostudzenia i zostaw niewielką główkę. Teraz zajmij się przygotowaniem farszu. Do miski przełóż mięso mielone, wsyp sól, pieprz, słodką paprykę i wbij jajko.

Podsmaż posiekaną cebulę i startą marchewkę. Dołóż pokrojone pieczarki, a usmażone produkty dodaj do miski z mięsem. Wsyp natkę pietruszki, koperek i bułką tartą. Składniki dokładnie wymieszaj i nakładaj na liście kapusty. 

Obiad, który robi wrażenie

Teraz wyłóż pozostałą część główki kapusty i nakładaj na nią liście kapusty z mięsem. Powinny one ściśle przylegać. Teraz ułóż dookoła na talerzu plastry boczku, połóż na nich główkę kapusty i nałóż na nią. Boczek powinien przykryć dookoła kapustę. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Po upływie tego czasu danie wyjmij, pokrój i podawaj. Obiad wygląda znakomicie i tak też smakuje. Warstwy kapusty z mięsem, a na wierzchu boczek to prawdziwy smakołyk. Zjesz go z apetytem na jesienny obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić niezwykłe placki ziemniaczane z przepisu Roberta Makłowicza. Polecaliśmy też sposób na szybkie gotowanie ziemniaków. 

obiad
Fot. YouTube/smacznytv