Smakosze.pl Przepisy Nikt nie kończy na jednym kawałku. Gotowany sernik krówka jest hitem w moim domu
Fot. YouTube/Mąż przy garach

Nikt nie kończy na jednym kawałku. Gotowany sernik krówka jest hitem w moim domu

12 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sernik krówka dla wielu jest lepszy niż ten w klasycznym wydaniu. Ciasto z tym przepisem przygotujesz zupełnie inaczej i co ważne, zrobisz to zdecydowanie łatwiej. Smak i wygląd ciasta zaskoczy każdego.

Sernik krówka zasmakuje każdemu

Sernik krówka to znana odmiana klasycznego ciasta z twarogu. Przygotowanie tego ciasta z przepisu zdecydowanie różni się od sposobu, który możesz znać. Chodzi przede wszystkim o to, że ten sernik przygotujesz bez pieczenia. Wysoka temperatura piekarnika okaże się zbędna, ponieważ jest to gotowany sernik.

Zaskoczony? My też na początku byliśmy, ale ten sernik bez pieczenia z kajmakiem po prostu rozpływa się w ustach. Podany na deser zachwyci rodzinę tak bardzo, że będziesz przygotowywała go bardzo często. Przepis oraz potrzebne składniki umieściliśmy w dalszej części artykułu.

sernik gotowany.jpg
Fot. YouTube/Mąż przy garach
Pij jesienią zamiast porannej kawy. Napój dodaje energii, poprawia pamięć i wzmacnia serce

Sernik bez pieczenia z kajmakiem zrobisz z kilku składników

Gotowany sernik ma także tę zaletę, że przygotujesz go z kilku tanich składników. Do tych najważniejszych należy przede wszystkim masowa kajmakowa, twaróg oraz słone krakersy. Niezbędne są także inne produkty, które nie kosztują wiele, a w dodatku wiele z nich możesz mieć w swojej kuchni.

Przekonasz się o tym, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. Pamiętaj, że każdy składnik jest tak samo ważny, więc niczego nie można pominąć. Przepis oraz zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Mąż przy garach , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 100 ml mleka
  • 200 g masła
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 4 jajka
  • 300 g słonych krakersów
  • 400 g kajmaku
  • 100 g orzechów włoskich

Przepis na sernik krówka

Przygotowanie ciasta rozpocznij od wyłożenia prostokątnej foremki papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż krakersy, a następnie przykryj je 200 gramami masy kajmakowej i równomiernie ją rozprowadź. Przykryj ją kolejną warstwą krakersów.

Do miski wlej mleko oraz wsyp skrobię ziemniaczaną. Połącz składniki za pomocą trzepaczki. W garnku rozpuść masło, a następnie wsyp cukier puder. Mieszaj składniki, do momentu rozpuszczenia cukru. Dodaj twaróg i połącz go w jednolitą masę. Zmniejsz ogień i wlej pastę waniliową. Wbij jajka i ponownie wymieszaj składniki w jednolitą masę.

Gdy masa zgęstnieje, wlej mleko z mąką. Całość gotuj przez 5 minut, mieszając. Połowę masy serowej wyłóż na krakersy i równo rozprowadź. Ułóż kolejną warstwę z krakersów i przykryj ją masą z sera. Ponownie ułóż krakersy i zalej je masą z kajmaku. Wierzch ozdób drobno posiekanymi orzechami włoskimi i umieść ciasto w lodówce na całą noc. Gotowy sernik krówka krój na kawałki i podawaj na deser.

Sprawdź także, czym zastąpić kawę oraz wypróbuj przepis na puszystą jajecznicę .

sernik gotowany.jpg
Fot. YouTube/Mąż przy garach

Źródło: YouTube/Mąż przy garach

Faszerowaną cukinię robię co kilka dni. Rodzina nigdy nie ma jej dosyć
Skażona partia jajek. Sklepy wycofują, Sanepid ostrzega przed spożyciem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy