Smakosze.pl Przepisy Nikt nie wierzy, że sam piekę to ciasto. Wygląda i smakuje jak milion dolarów
Fot. YouTube/Cookrate - Cakes

Nikt nie wierzy, że sam piekę to ciasto. Wygląda i smakuje jak milion dolarów

12 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nikt nie wierzy, że robię to ciasto sam. Trudno się dziwić, bo faktycznie wygląda jak z drogiej cukierni. Zrób je z poniższego przepisu i zaskocz swoją rodzinę. Będą zachwyceni jego smakiem oraz wyglądem. To idealny deser po obiedzie.

Ciasto lepsze niż cukierni

Ten przepis na ciasto mam od dawna. Przygotowuję je zawsze, kiedy zamierzam zaskoczyć swoich gości. Zawsze mi się to udaje, bo nikt mi nie wierzy, że to ciasto zrobiłem sam. Wszyscy myślą, że kupiłem je w pobliskiej cukierni.

Dzieje się tak, dlatego, że ciasto wygląda jak milion dolarów. I to dosłownie. Zrób je, a przekonasz się dlaczego. W dodatku ma niesamowitą konsystencję i niesamowity smak. Sprawdzi się na deser przy dobrej kawie.

mandarynki.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Cakes
Zamiast pomidorowej robię na rosole tę zupę. Jest tak dobra, że mógłbym ją jeść codziennie

Co będzie ci potrzebne?

Ciasto prezentuje się i smakuje dzięki użytym składnikom. Nie możesz pominąć żadnego z nich, dlatego przygotowałem dla ciebie listę ze wszystkimi produktami. Znajdziesz ją poniżej. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Cookrate - Cakes, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 60 g cukru
  • 5 mandarynek
  • 15 g proszku agar-agar
  • 25 g kakao
  • 150 g gorzkiej czekolady

Przepis na niezwykłe ciasto

Do garnka wsyp proszek agar-agar oraz cukier. Wlej 1 litr mleka. Wymieszaj składniki, aby się ze sobą połączyły. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając do momentu zgęstnienia.

Z dużej, plastikowej butelki po wodzie odetnij końcówkę od strony korka. Mandarynki obierz ze skórki. Do butelki zacznij nalewać gęstą masę z proszku agar-agar. Mandarynki nabij na długi patyk do szaszłyków i umieść je w butelce. Wlej resztę masy. Butelkę odstaw na 30 minut do lodówki.

Gorzką czekoladę pokrusz i włóż do garnka. Rozpuść ją na średnim ogniu. Ciasto wyciągnij z lodówki. Wyjmij je butelki oraz pozbądź się patyczka do szaszłyków.

Ciasto ułóż na talerzu. Polej je roztopioną czekoladę i równomiernie rozprowadź ją po wierzchu. Ciasto przełóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie będzie nadawało się do spożycia. Wystarczy, że pokroisz je na kawałki i podasz gościom. Sprawdź, co Tomasz Strzelczyk poda na Wielkanoc oraz dowiedz się, co dodać do placków ziemniaczanych, aby były jeszcze lepsze .

zalewanie ciasta.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Cakes
Ta surówka jest lepsza niż z restauracji. Robię ją z jednego z najzdrowszych warzyw
Tłumy broniły kultowego baru w Warszawie. „Zapiekanki to nasze dobro narodowe"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy