W życiu nie jadłem lepszych placków ziemniaczanych. Z tym niecodziennym dodatkiem wychodzą fenomenalne
![placki ziemniaczane na patelni](https://images.iberion.media/images/1920/placki_ziemniaczane_181a00d1b6.jpg)
Pod różnymi nazwami i z kilkoma modyfikacjami, placki ziemniaczane znane są wszędzie tam, gdzie je się ziemniaki. Nic więc dziwnego, że od czasu do czasu jakiś przepis zaskakuje nas niecodziennym składnikiem. Tak jest i tym razem.
Niecodzienne placki ziemniaczane
Doskonałe na śniadanie, obiad lub podwieczorek, klasyczne placki ziemniaczane świetnie pasują w słonych i słodkich kombinacjach. Choć często zdobi je kleks śmietany, w swojej podstawowej formie to danie, w którym dominuje skrobia.
Ten przepis zmienia je w danie nabiałowe. A to przez dodatek twarogu, który czyni strukturę placków bardziej aksamitną. W tej postaci jada się starte ziemniaki w Bieszczadach, gdzie takie placuszki znane są pod nazwą bandurjanki.
![placki ziemniaczane na talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/placki2_f9b861c57d.jpg)
Bandurjanki – placki ziemniaczane z twarogiem
Tradycyjne dania rzadko przestrzegają granic państw, więc u naszych południowych sąsiadów bandurjanki też są znane. Często tam przyprawia się je czosnkiem. Warto też spróbować użyć czosnku niedźwiedziego, który coraz łatwiej kupić w naszych sklepach.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g półtłustego twarogu
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Sól i pieprz
Smażymy placki ziemniaczane
Surowe obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych okach. Mogą być oczywiście starte także na drobno – w zależności od tego, jaką strukturę placków wolimy. Twaróg rozdrabniamy dokładnie widelcem. Cebulę szatkujemy nożem lub ścieramy na tarce. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych okach lub przeciskamy przez praskę.
Składniki umieszczamy w misce. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajka. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierwszy mały placek warto usmażyć na próbę, by sprawdzić, czy masa jest odpowiednio przyprawiona.
Placki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie. Powinny być złociste z obu stron. Po usmażeniu zdejmujemy je łyżką cedzakową z oleju i układamy na ręczniku papierowym, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu pozostały na plackach. Bandurjanki serwujemy ze śmietaną.
Wypróbuj też przepisy na niecodzienne naleśniki oraz sprawdź, jak najlepiej sparzyć kapustę na gołąbki.
![bandurjanki na talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/placki3_7e7bf3844a.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![logo google flat white](https://images.iberion.media/images/origin/flatwhite1_6860b58049.jpg)
![zupa w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_8736660b9f.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)