Nowa odsłona grochówki
Przepyszna grochówka wiele razy przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ zupa charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których ciężko przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po przepis na bezmięsną grochówkę.
Grochówka w wyjątkowym wydaniu
Bez wątpienia grochówka zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, jakimi wskazówkami dotyczącymi tej zupy podzieliła się sama Ewa Wachowicz . Tym razem wypróbujemy recepturę, która zachwyci jaroszy.
Grochówka w bezmięsnej wersji może wydawać się sporym zaskoczeniem dla wielu smakoszy. Wszakże w kultowej zupie dominuje głównie mięsny smak . Jednak dodatek w postaci wędzonej papryki nada naszemu specjałowi właśnie takich walorów.
Niecodzienna grochówka może być również wzbogacona w bezmięsne zamienniki kiełbasy. Test tego typu wyrobów przedstawialiśmy w jednym z wcześniejszych artykułów . Efekt powinien sprostać wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Wegańska grochówka jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z poniższym przepisem . Najpierw musimy zaopatrzyć się niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
-
500 g grochu namoczonego w gorącej wodzie
-
3 marchewki
-
pietruszka
-
pół selera
-
3 ziemniaki
-
cebula
-
3 ząbki czosnku
-
łyżeczka wędzonej papryki
-
4 liście laurowe
-
4 g majeranku
-
60 ml oleju
-
45 ml sosu sojowego
-
sól
-
pieprz
(Canva / arfo)
Niecodzienna grochówka smakuje obłędnie
Na początku wszystkie warzywa obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Z kolei czosnek przeciskamy przez praskę . Smażymy go razem z cebulą, liśćmi laurowymi i wędzoną papryką. Powinno to trwać około 5 minut.
Po tym czasie mieszankę wzbogacamy o namoczony groch razem z wodą oraz resztę warzyw. Wszystko doprawiamy majerankiem i sosem sojowym. Grochówka musi gotować się przez minimum godzinę. Kiedy zupa będzie już gotowa, doprawiamy ją solą i pieprzem .
Grochówka w tym wyjątkowym wydaniu z pewnością zasmakuje osobom, które lubą tradycyjne smaki, a jednocześnie chcą spróbować czegoś nowego. Prośby o dokładkę są normą. Na drugie danie możemy zaserwować bezmięsne kotlety mielone .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kamperowy Weganizm