Smakosze.pl Przepisy Nowa odsłona grochówki
pixabay/kalhh

Nowa odsłona grochówki

13 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Przepyszna grochówka wiele razy przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ zupa charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których ciężko przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po przepis na bezmięsną grochówkę.

Grochówka w wyjątkowym wydaniu

Bez wątpienia grochówka zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, jakimi wskazówkami dotyczącymi tej zupy podzieliła się sama Ewa Wachowicz . Tym razem wypróbujemy recepturę, która zachwyci jaroszy.

Grochówka w bezmięsnej wersji może wydawać się sporym zaskoczeniem dla wielu smakoszy. Wszakże w kultowej zupie dominuje głównie mięsny smak . Jednak dodatek w postaci wędzonej papryki nada naszemu specjałowi właśnie takich walorów.

Niecodzienna grochówka może być również wzbogacona w bezmięsne zamienniki kiełbasy. Test tego typu wyrobów przedstawialiśmy w jednym z wcześniejszych artykułów . Efekt powinien sprostać wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Wegańska grochówka jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z poniższym przepisem . Najpierw musimy zaopatrzyć się niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 500 g grochu namoczonego w gorącej wodzie

  • 3 marchewki

  • pietruszka

  • pół selera

  • 3 ziemniaki

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka wędzonej papryki

  • 4 liście laurowe

  • 4 g majeranku

  • 60 ml oleju

  • 45 ml sosu sojowego

  • sól

  • pieprz

(Canva / arfo)

Niecodzienna grochówka smakuje obłędnie

Na początku wszystkie warzywa obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Z kolei czosnek przeciskamy przez praskę . Smażymy go razem z cebulą, liśćmi laurowymi i wędzoną papryką. Powinno to trwać około 5 minut.

Po tym czasie mieszankę wzbogacamy o namoczony groch razem z wodą oraz resztę warzyw. Wszystko doprawiamy majerankiem i sosem sojowym. Grochówka musi gotować się przez minimum godzinę. Kiedy zupa będzie już gotowa, doprawiamy ją solą i pieprzem .

Grochówka w tym wyjątkowym wydaniu z pewnością zasmakuje osobom, które lubą tradycyjne smaki, a jednocześnie chcą spróbować czegoś nowego. Prośby o dokładkę są normą. Na drugie danie możemy zaserwować bezmięsne kotlety mielone .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kamperowy Weganizm

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy