Smakosze.pl Przepisy Obłędna jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
canva/arfo

Obłędna jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

24 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem jest idealnym rozpoczęciem dnia. Jest lekka i niezwykle puszysta. Jeśli raz jej spróbujesz, to już nigdy nie zrobisz jajecznicy na maśle. Poznaj przepis na śniadanie mistrzów, czyli jajecznicę na śmietanie z dodatkiem siekanego szczypiorku.

Jajecznica na śmietanie to stary, sprawdzony sposób na najsmaczniejsze jajka na śniadanie. Nie jest potrzebne masło i inne dodatki, wystarczy, że śmietanę podsmażymy na patelni, dodamy jajka, sól, szczypiorek i mamy posiłek, który posmakuje każdemu.

Tak przygotowana jajecznica jest lekka i puszysta. Jajecznica na śmietanie smaży się równomiernie, nie jest za mocno ścięta, jest idealna. Do takiego śniadania podajmy świeży chleb i mocną kawę lub kawę zbożową, a zastrzyk energii i dobrego humoru mamy gwarantowany.

Nigdy nie wbijajmy jajek prosto na patelnię. Jajka najbezpieczniej wbijać do osobnego naczynia, ponieważ wtedy o wiele szybciej pozbędziemy się kawałków skorupek . Któreś jajko może okazać się zepsute lub stare, a wbicie go na patelnię zniszczy nam całe danie.

Przepis na jajecznicę na śmietanie

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jajek

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • szczypiorek

  • sól do smaku

Jak zrobić jajecznicę na śmietanie?

Jajka umyj, sparz, wbij do miseczki i rozbełtaj. Na rozgrzaną patelnię włóż śmietanę i smaż na kilka minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Dodaj jajka, całość oprósz solą i smaż, aż otrzymasz puszystą jajecznicę . Danie w razie potrzeby dopraw solą do smaku, oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem i podaj, smacznego.

Jajecznicę możemy przygotować na wiele sposobów- jajecznica z w stylu włoskim z dodatkiem parmezanu i oregano smakuje wyśmienicie.

Jajecznica na śmietanie
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cafebabilon.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy