Smakosze.pl Przepisy Obłędne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Sekret tkwi w 1 sztuczce
canva/peredniankina

Obłędne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Sekret tkwi w 1 sztuczce

7 czerwca 2022

Choć placki ziemniaczane są smaczne, zazwyczaj wymagają długich przygotowań. Ścieranie ziemniaków nie należy niestety do prostych i lekkich czynności. Posiadając mocny blender, możemy jednak ułatwić sobie zadanie. Koniecznie sprawdźcie nasza nową recepturę — będziecie zachwyceni.

Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już patent z dodaniem kaszy manny czy śmietany . Tym razem mamy dla was niezawodny sposób, dzięki któremu zrobienie rarytasu nie będzie aż tak męczące. Dobry blender czasami wystarczy, by praca przebiegała o wiele sprawniej.

Przepis na znakomite placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków

Składniki:

  • 500 g mączystych ziemniaków

  • pół średniej cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajo

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy j i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem — pomijamy jedynie mycie. Bulwy umieszczamy w blenderze i starannie rozdrabniamy.

Najlepiej zrobić to partiami, a przy pierwszej z nich dodać nieco wody, by proces przebiegał sprawniej. Gdy ziemniaki już będą w formie purée, dodajemy cebulę i czosnek i łączymy je ze sobą, miksując aż do uzyskania jednolitej masy.

Całość przenosimy na sito z gazą i starannie usuwamy wodę. Miąższ umieszczamy w czystej misce. Wbijamy jajo, wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Składniki starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.

Wykładamy po dwie łyżki powstałej masy, formując niezbyt duże i nie za grube placki. Smażymy je do zrumienienia z obu stron na średnim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z gęstą śmietaną. Smacznego.

Przygotowanie placków ziemniaczanych nie musi być czasochłonne
Przygotowanie placków ziemniaczanych nie musi być czasochłonne

Źródło zdjęcia: canva/Ryzhkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy