Dodaj do kalafiora 2 sezonowe warzywa. Takiej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Szukasz inspiracji na surówkę do obiadu? Znamy najlepszy przepis z typowo sezonowych produktów. Weź chrupiącego kalafiora i urozmaić jego smak charakterną rzodkiewką. Każdy zapyta o dokładkę.
Najlepsza sezonowa surówka
Przyrządzanie surówki z sezonowych warzyw ma same zalety. Produkty są dostępne w rewelacyjnej jakości oraz dobrej cenie. Dzięki nim dostarczamy do organizmu cała moc witamin. Taka surówka jest nie tylko pyszna, ale tez zdrowa.
Surówka z kalafiora, poza rzodkiewkami, cieszy jeszcze jednym smakowitym składnikiem. Mowa o soczystych ogórkach gruntowych. Do tego świeże zioła i aksamitny jogurt w roli sosu. Człowiek robi się głodny na samą myśl o takim specjale.
Kożuchowska zachwyca zgrabną figurą. Sekret jej diety tkwi w 1 składniku
Przepis na wiosenną surówkę z kalafiora
Składniki:
- 1 mały kalafior
- ½ pęczka rzodkiewki
- 2-3 niewielkie ogórki gruntowe
- 1 czerwona cebula
- pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- jogurt naturalny
- sól i pieprz do smaku
Doskonała surówka z kalafiora i rzodkiewek krok po kroku
Przygotuj wszystkie warzywa na surówkę. Zacznij od ich umycia i osuszenia. Następnie kalafiora podziel na różyczki i zetrzyj je a grubych oczkach tarki. Umyte rzodkiewki i obrane ogórki rozdrobnij na oczkach mniejszych.
Czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Koperek drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj go do przelanego do osobnej miseczki naturalnego jogurtu. Dopraw składniki solą i pieprzem. Taki sos do surówki dokładnie wymieszaj.
Powstałym sosem jogurtowym polej składniki na surówkę. Wszystko razem starannie połącz. Na koniec naczynie z surówką z kalafiora wstaw do lodówki na przynajmniej 60 minut, aby smaki się przeniknęły. Po tym czasie pyszna surówka gotowa jest do podania. Kalafior był niedawno milczącym świadkiem niezłej afery. Ten grzyb z powodzeniem udaje uwielbiane warzywo.