Smakosze.pl Przepisy Odkąd mam ten przepis nie kupuję już chleba i bułek. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał
Fot. YouTube/Piekarnia Lesi

Odkąd mam ten przepis nie kupuję już chleba i bułek. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał

7 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o kupowaniu bułek i chleba. Domowe pieczywo jest znacznie lepsze. Szczególnie, że z tym przepisem przygotujesz je łatwo i szybko. Upiecz i przekonaj się sama jakie jest pyszne. Domownicy od razu zauważą różnicę, a to wszystko za sprawą jednego dodatku.

Jak pieczywo to tylko z domowego wypieku

Nie ma sensu kupować pieczywa w sklepie. Znacznie szybciej traci ono świeżość, a na drugi dzień nie nadaje się do niczego. Jest gumowe i niesmaczne. Przez co nawet śniadanie z najlepszymi dodatkami będzie takie sobie.

Dlatego poznaj przepis na domowe bułki i chleb , a codziennie rano ty i twoja rodzina będzie zajadli się chrupiącym i po prostu doskonałym pieczywem. Przepis jest banalnie prosty, a smak bierze się z jednego, taniego składnika, który na pewno masz w swojej lodówce. Ten chleb będziesz chciała piec codziennie.

ciasto na chleb.jpg
Fot. YouTube/Piekarnia Lesi
Strzelczyk wziął młodą kapustę i pokazał najlepszy patent na surówkę. Pasuje do każdego obiadu

Nie zapomnij o tym dodatku

Twój domowy, własnoręcznie zrobiony chleb będzie idealny i doskonały w smaku, tylko wtedy, kiedy do ciasta dodasz mleko . Ten powszechny i tani dodatek jest niezbędny, aby osiągnąć puszystość i chrupkości wypieku. Wszystkie potrzebne produkty zostały umieszczone na liście znajdującej się poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku są tak popularne, że większość z nich powinnaś mieć w swojej kuchni. Sprawdź ją i zaczynamy pieczenie.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 170 ml wody
  • 170 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 9 g suchych drożdży
  • 30 ml wody
  • 1 jajko
  • 10 g soli

Przepis na domowy chleb

Do dużej miski wlej ciepłe, ale nie gorące mleko oraz wodę. Wsyp cukier, suche drożdże i całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły . Dodaj białko z jajka oraz olej i ponownie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę oraz sól. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Musi być jednolite i sprężyste.

Przykryj je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut . Po tym czasie uformuj z niego kulę, a następnie podziel na 9 części . Z każdej z nich uformuj mały podłużny bochenek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut . Za pomocą pędzelka posmaruj żółtkiem wierzch każdego chleba. Na każdym wykonaj po trzy delikatne nacięcia. Pieczywo piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po ostygnięciu będzie nadawał się do spożycia. Sprawdź,

chlebki na blaszce.jpg
Fot. YouTube/Piekarnia Lesi
Zawiń szparagi w ciasto francuskie i boczek. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego
Wsyp to do rosołu 30 minut przed końcem gotowania. Ta zasada jest najważniejsza
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy