Smakosze.pl Przepisy Odmierzam szklankę płatków owsianych i mieszam z tymi składnikami. W 5 minut mam zdrowe i sycące śniadanie
Canva / oykuozgu

Odmierzam szklankę płatków owsianych i mieszam z tymi składnikami. W 5 minut mam zdrowe i sycące śniadanie

19 stycznia 2024

Płatki owsiane to śniadaniowy sprzymierzeniec każdej osoby na diecie. Z tym przepisem nie dość, że spełniają w stu procentach swoje funkcje, to jeszcze dają satysfakcję z doskonałego posiłku. Przekonaj się, jak łatwo zrobić z nich pożywne danie. I wcale nie musi to być owsianka.

Śniadanie na diecie? Płatki owsiane!

Mało jest produktów tak sprzyjających zrównoważonej diecie jak stare dobre płatki owsiane. Regulują pracę jelit i poziom cholesterolu. Mają też, co chyba najważniejsze, niski indeks glikemiczny .

Dlatego śniadanie oparte na płatkach owsianych to jeden z najlepszych sposobów, żeby dobrze zacząć dzień. Dzięki nim uczucie sytości zostaje z nami na dłużej i ochota na podjadanie nie pojawia się już koło południa, jak to bywa na diecie kawowo-pączkowej w biegu do pracy. Z płatków z dodatkiem kilku prostych składników możesz wyczarować niezwykłe placuszki. Poniżej dowiesz się, jak zrobić to krok po kroku.

Placki z jogurtem
Canva
Tę sycącą sałatkę z 3 składników robię w kilka minut. Wracam do niej co i raz, nigdy się nie nudzi

Owsianka? Nie, placuszki

Przepis na śniadaniowe placuszki nie tylko stawia płatki owsiane w nowym świetle. Dodatkowo jest niezwykle szybki , a zatem nie spowoduje, że zaczniemy spóźniać się przezeń do pracy.

Warto wybrać do przepisu płatki z oznaczeniem bio . Mają one często lepszą proporcję białka do węglowodanów oraz więcej tłuszczów nienasyconych.

Składniki

  • Szklanka płatków owsianych górskich
  • Szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 70 g mąki pszennej typ 480
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowujemy placuszki owsiane

Do miski wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem i roztrzepanymi jajkami. Odstawiamy na kilka minut, żeby płatki nieco napęczniały . Dodajemy do nich olej. Mieszając, dodajemy porcjami mąkę i cukier lub inny słodzik. Dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia i mieszamy na jednorodną masę.

Rozgrzewamy patelnię i ustawiamy palnik na średnią moc. Smarujemy delikatnie olejem do smażenia , nakładamy placuszki i smażymy z obu stron, aż będą złociste. Jeśli chcemy zabrać je na drugie śniadanie, do czego też nadają się świetnie, najlepiej studzić je na kratce.

Wypróbuj też przepisy na domowe drożdżówki oraz niezwykle zdrowy sok z imbiru i buraka .

Placki owsiane z bananem

Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam. Smakuje jak z cukierni i prawie nie wymaga pieczenia
Przepis na tę aksamitną zupę dostałem od babci. Robię ją co kilka dni, rodzinie zawsze mało
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy