Smakosze.pl Przepisy Oryginalny, podlaski przepis na babkę ziemniaczaną
canva/ola_p

Oryginalny, podlaski przepis na babkę ziemniaczaną

29 września 2021

Babka ziemniaczana jest popularną na Podlasiu, sycącą potrawą ziemniaczaną. Często serwuje się ją w towarzystwie maślanki czy kefiru, z którymi smakuje wyśmienicie. Dajcie się skusić tej wyjątkowej recepturze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na podlaską babkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków mączystej odmiany

  • 2 średnie cebule

  • 250 g boczku, może być wędzony

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki oleju

  • 2 jaja

  • 1 szklanka gorącego mleka

  • majeranek świeży lub suszony

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odsączamy je — chcemy, by zawierały jak najmniej wody. Proces prowadzimy przez sito z gazą, płyn zbierając w misce. Nie wylewamy go — na dnie miski osadzi się skrobia , którą jeszcze wykorzystamy.

Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z nieprzywierająca powłoką. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodajemy cebulkę i szklimy ją.

Zlewamy powoli płyn z odsączania , a skrobię z dna dodajemy do ziemniaków. Zalewamy je gorącym mlekiem i mieszamy. Dodajemy zawartość patelni i pozostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza.

Do miski z masą dodajemy olej, przyprawiamy ją solą, pieprzem i majerankiem . Wbijamy jaja i mieszamy. Przenosimy do formy.

Pieczemy przez 45 minut. Następnie zwiększamy nastawę piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pozostawiamy babkę w piekarniku jeszcze przez kolejne 45 minut .

Jeśli chcecie dowiedzieć się, jakie ziemniaki wybrać do tego przepisu , pomocny będzie nasz artykuł o pyzach , w których zdarzamy jakie cechy charakteryzują poszczególne odmiany ziemniaków. Być może zainteresuje was też przepis na placki ziemniaczane bez mąki .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Babka ziemniaczana na talerzu
Babka ziemniaczana na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/Carpe89

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: magdapisze

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy