Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Otwórz puszkę z brzoskwiniami. Ułóż biszkopty i zrób masę, po chwili masz ciasto bez pieczenia
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 11.12.2023 16:59

Otwórz puszkę z brzoskwiniami. Ułóż biszkopty i zrób masę, po chwili masz ciasto bez pieczenia

ciasto z brzoskwiniami
fb / Nathallae

Deser w postaci ciasta to ukoronowanie dobrego obiadu i dlatego od pokoleń właśnie to on wieńczy kulinarne dzieło. Niestety, dzisiejsze szybkie czasy sprawiają, że nie zawsze możemy poświęcić na pieczenie tyle czasu, ile byśmy chciały. Ten sernik bez pieczenia z połówkami brzoskwiń sprawia jednak, że nie jest to żaden problem.

Sernik bez pieczenia z połówkami brzoskwiń

Do zalet przepisu należy to, że składniki – nawet jeśli nie mamy ich pod ręką – możemy kupić w każdym sklepie. A zapakowane – jak choćby połówki brzoskwiń – mogą leżeć w szafce przez długi czas i zawsze być w pogotowiu, kiedy po raz kolejny rodzina poprosi o ten pyszny sernik bez pieczenia.

Sernik bez pieczenia nie jest też trudny w przygotowaniu, chociaż pomocny będzie dobry mikser. Wystarczy po przygotowaniu ciasta potrzymać je przez chwilę w lodówce i gotowe.

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego

Sernik bez pieczenia z brzoskwiniami – przepis

Jak więc przygotować takie ciasto? Sekretem, który odróżnia je od innych serników bez pieczenia są tu brzoskwinie. Jeśli masz swoją ulubioną markę brzoskwiń w syropie – lepiej zrób zapasy, bo kiedy twoja rodzina raz spróbuje tego przysmaku, będzie ciągle prosiła o więcej.

Składniki

  • Biszkopty “kocie języczki”, choć mogą też być herbatniki
  • Brzoskwinie odsączone z syropu (zachowaj syrop!)
  • 700 g twarogu sernikowego
  • Opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 100 g cukru pudru
  • Żelatyna
  • Śmietanka 36%
  • Aromat waniliowy lub cukier waniliowyProjekt bez nazwy-29.jpg

Najpyszniejszy sernik bez pieczenia

W wybranej przez nas formie na dnie układamy biszkopty tak, by w miarę szczelnie jeden obok drugiego tworzyły spód naszego ciasta.

W 80 ml gorącej wody rozpuszczamy 6 łyżek żelatyny.

W mikserze mieszamy na gładką masę twaróg, mascarpone, cukier puder i aromat lub cukier waniliowy. Pod koniec mieszania do masy dodajemy przestudzoną żelatynę.

Gotową masę wykładamy na spód z biszkoptów, a na niej, miejsce koło miejsca, układamy brzuszkiem do góry połówki brzoskwiń. Z syropu po brzoskwiniach przygotowujemy galaretkę przez dodanie żelatyny (proporcje znajdziesz na opakowaniu proszku). Jeśli obawiasz się, że galaretka wyjdzie za słodka, dodaj do niej wody. Zalej brzoskwinie ułożone na masie, a całość odłóż do lodówki do związania. Ciasto jest gotowe i kiedy będzie przestudzone, można podawać je głodomorom.Projekt bez nazwy-30.jpg