Pakuję do słoików i wlewam tę mieszankę. W życiu nie jadłam czegoś tak dobrego
Uwielbiam jesienne przetwory. Moim ostatnim okryciem jest dynia w octowej marynacie. To wręcz wymarzony dodatek do sałatek, kanapek lub deski serów. Przepis nie jest trudny, a smak z pewnością jest wart czasu spędzonego w kuchni.
Dynia w occie na zimę
Sezon na przetwory nie kończy się latem. Jesienią też warto sięgnąć po owoce i warzywa i “zamknąć” ich smak w słoikach. Nie wolno zapomnieć o prawdziwej królowej wśród nich, czyli dyni. Przygotujemy z niej zarówno słodki dżem do naleśników, jak i przysmak, który świetnie podkreśli smak sałatek i kanapek.
Jak zrobić dynię w occie?
Przygotowanie dyni w occie nie jest trudne. Najbardziej czasochłonnych zajęciem jest obranie i pokrojenie dyni. Warto ułatwić sobie tę czynność i sięgnąć po dynię hokkaido, którą można zjeść ze skórką.
Lista składników:
- kilogram dyni
- 250 g cukru
- litr wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka goździków
- ⅓ szklanki octu 10%
Jak zrobić dynię w occie?
Obierz dynię, usuń z niej pestki i pokrój w kostkę. Zagotuj litr wody z cukrem oraz przyprawami. Partiami przełóż do garnka dynię i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij ją za pomocą łyżki cedzakowej, odsącz i włóż do czystych słoików. Do gotującej się zalewy wlej ocet i jeszcze raz ją zagotuj.
Zalej dynię w słoikach gorącą zalewą. Słoiki zakręć i odwróć dnem do góry. Dynię w occie można także pasteryzować .