Paluchy pizzowe z serem i salami: pizza inaczej
pixabay.com

Paluchy pizzowe z serem i salami: pizza inaczej

Paluchy pizzowe z serem i salami to nietypowa forma pizzy, którą łatwo maczać w sosach i dipach. Mimo odmiennego kształtu, zachowują smak, aromat i fakturę chrupiącej pizzy z serowym nadzieniem. Poznaj przepis na paluchy pizzowe z serem i salami!

Paluchy pizzowe z serem i salami: dla kogo?

Paluchy pizzowe z serem i salami to pyszne i pożywne danie dla wszystkich entuzjastów pizzy w każdej postaci. Łatwość podania i swoboda doboru dodatków sprawiają, że paluchy pizzowe z serem i salami to bardzo wygodna przekąska, którą można dowolnie modyfikować i dopasowywać do zmieniających się gustów i okoliczności.

Paluchy pizzowe z serem i salami: na jaką okazję?

Paluchy pizzowe z serem i salami to idealna przekąska imprezowa. Nada się jak ulał na urodziny czy sylwestra, gdy wszyscy po zabawie robią się głodni i zmęczeni. Paluchy pizzowe z serem i salami można serwować na ciepło i zimno, są więc także idealną zakąską np. do piwa czy łatwą kolacją bez podgrzewania.

Paluchy pizzowe z serem i salami: ile kalorii?

Paluchy pizzowe z serem i salami nie są na pewno daniem fit. Osoby bardzo wrażliwe na punkcie kalorii lub będące na ścisłej diecie nie powinny przesadzać z paluchami pizzowymi i ograniczyć się do ich spróbowania. Pozostali jednak mogą cieszyć się ich wspaniałym smakiem, aromatem i chrupko-ciągliwą konsystencją.

Paluchy pizzowe z serem i salami: trudność

Paluchy pizzowe z serem i salami nie powinny sprawiać problemów. Przygotowuje się je dość szybko i przyjemnie, zwłaszcza jeśli ktoś lubi rozrabiać ciasto.

Paluchy pizzowe z serem i salami: czas na przygotowanie

Zrobienie paluchów pizzowych z serem i salami nie powinno zająć dłużej niż 2 godziny. Wyrobione ciasto musi rosnąć przez ok. godzinę, a uformowane paluchy – 20 minut. Do tego trzeba doliczyć czas na przygotowanie składników, sosu i pieczenie.

Paluchy pizzowe z serem i salami: składniki do ciasta (ok. 10 paluchów)

  • Mąka pszenna – 250 g
  • Drożdże świeże – 25 g
  • Cukier – ½ łyżeczki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Oliwa – 1 łyżeczka
  • Ciepła woda – 150 ml

Paluchy pizzowe z serem i salami: składniki do sosu

  • Pomidory siekane – 1 puszka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Suszone oregano – 1 łyżka
  • Ostra papryka – ½ łyżeczki
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Pieprz – ½ łyżeczki
  • Oliwa – 1 łyżeczka

Paluchy pizzowe z serem i salami: dodatki

Dodatki można niemal dowolnie zmieniać – nadaje się wszystko, co da się wsadzić do sosu pomidorowego. W tym przepisie proponujemy klasykę: salami i ser.

  • Salami – 100 g
  • Ser tarty (np. mozzarella) – 100 g

Paluchy pizzowe z serem i salami: potrzebne przybory

Do przygotowania paluchów pizzowych z serem i salami potrzeba podstawowego zestawu przyborów kuchennych: tarki, noża, łyżki stołowej, wałka, miski na rozczyn drożdżowy, miski do rozrobienia mąki, garnka, blachy do pieczenia, papieru do pieczenia i piekarnika.

Paluchy pizzowe z serem i salami: przygotowanie ciasta

Żadne paluchy pizzowe nie udadzą się bez odpowiednio przygotowanego ciasta.

Świeże, ogrzane do temperatury pokojowej drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy do nich cukier, 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. To będzie nasz rozczyn drożdżowy. Jest gotowy, gdy zwiększy znacznie swoją objętość – nawet do trzech razy.

Tymczasem do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy, a w środku mieszanki robimy wgłębienie i tam właśnie wlewamy rozczyn drożdżowy. Mąkę garstka po garstce zgarniamy na rozczyn i mieszamy z nim, aż wszystko się połączy. Jeśli używamy drożdży suszonych (instant), nie robimy z nich odczynu tylko właśnie teraz wsypujemy je po prostu do mąki i mieszamy.

Do mąki wlewamy nieco oliwy, mieszamy i przekładamy wszystko na oprószony mąką blat lub – najlepiej – kuchenną stolnicę. Ciasto wyrabiamy ręcznie na jednolitą, gładką, dającą się łatwo formować masę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i pozwalamy mu rosnąć przez mniej więcej godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie, układamy je na stolnicy i wałkujemy na płasko. Zazwyczaj ciasto na pizzę rozciąga się palcami, a nie wałkuje, bo wtedy lepiej rośnie i zachowuje zamierzony kształt okręgu. Jednak paluchy pizzowe z serem i salami nie mają klasycznego kształtu placka – będziemy je wycinać i skręcać – więc na tym etapie wałkowanie przyspieszy pracę i jest dozwolone. Wałkujemy ciasto w kształt prostokąta lub kwadratu.

Paluchy pizzowe z serem i salami: przygotowanie sosu pomidorowego

Najpierw obieramy i przecinamy na pół ząbek czosnku. Wrzucamy go do garnka z odrobiną oliwy i chwilę smażymy. Do garnka dodajemy teraz pomidory z puszki wraz z zalewą, które doprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano. Mieszamy wszystko i gotujemy ok. 10 minut.

Paluchy pizzowe z serem i salami: dodatki

Mamy już rozwałkowane ciasto i sos pomidorowy. 4 łyżki stołowe sosu rozsmarowujemy na połowie ciasta. Na sos sypiemy oregano, wykładamy salami, a potem przyprószamy mięso startym serem.

Paluchy pizzowe z serem i salami: kształtowanie paluchów

Kolejnym krokiem jest ukształtowanie paluchów pizzowych. Mają one formę skręconych pałeczek.

Przykrywamy posmarowaną sosem i wyłożoną dodatkami połówkę ciasta pizzowego tą drugą, gołą połówką. Tniemy zamknięte ciasto na paski. Każdy pasek delikatnie skręcamy w palcach, nadając mu pożądany kształt zawiniętego palucha.

Paluchy pizzowe przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Z wierzchu możemy jeszcze posmarować paluchy sosem pomidorowym i posypać oregano.

Paluchy pizzowe z serem i salami: pieczenie

Ułożone na blasze paluchy pizzowe powinny wyrastać przez około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Wsadzamy blachę z paluchami pizzowymi i pieczemy je przez kwadrans.

To wszystko – nasze paluchy pizzowe z serem i salami są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Można też je przestudzić, a nawet pałaszować na zimno, jeśli kto lubi.

Paluchy pizzowe z serem i salami podajemy z pozostałym nam z gotowania sosem pomidorowym.

Następny artykuł