Paluszki ziemniaczane z niezwykłą niespodzianką w środku. Każdy kęs będzie powalał na kolana
Paluszki ziemniaczane są prostą i pełną smaku przekąską. Dodatek tartego sera żółtego sprawia, że smakołyk kusi nieziemskim aromatem. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Spróbujecie?
Smakowite i chrupiące paluszki ziemniaczane z serem są pełną aromatu i smaczną alternatywą dla kupowanych w sklepie przekąsek. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a efekty zachwycą nawet największych miłośników potraw z ziemniaków. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite paluszki ziemniaczane z serem
Składniki:
-
pół kilograma ziemniaków
-
110 g sera żółtego w kawałku
-
110 g mąki kukurydzianej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
suszony tymianek (opcjonalnie)
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić chrupiące paluszki ziemniaczane? Znamy prosty przepis na smakowitą przekąskę
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w osolonym wrzątki do miękkości. Odcedzamy, a następnie przecieramy przez sito o gęstym splocie, by uzyskać gładką masę
Łączymy ją ze startym na tarce o drobnych oczkach serem. Mieszamy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, jeśli go używamy. Ciasto umieszczamy między dwoma kawałkami folii aluminiowej i rozwałkowujemy je na placek o grubości 0,5 cm. Wkładamy go do zamrażarki na pół godziny.
Zmrożoną masę tniemy na niezbyt grube podłużne kawałki. W większym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim paluszki ziemniaczane do zrumienienia. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionym sosem. Smacznego.
Po inne pomysły na dania z ziemniaków zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami . Sprawdźcie też naszą niezawodną recepturę na placki ziemniaczane , która nie wymaga ścierania warzyw.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
-
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat