Smakosze.pl Przepisy Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje
canva/Angelika Heine, Getty Images

Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje

6 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Rosół gotuje się praktycznie co tydzień i za każdym razem pojawia się wtedy pytanie - co zrobić z resztkami po zrobieniu wywaru? Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie domowego pasztetu. Z tego powodu nie warto wyrzucać warzyw i mięsa, gdyż pod postacią pasztetu są pyszne i wyjątkowo pożywne.

Pasztet z resztek po rosole to nie tylko rozwiązanie dla osób lubujących się w zasadach "zero waste". To także świetna propozycja taniego posiłku, ponieważ dodatkowe składniki, które trzeba dołożyć do produktów z zupy, nie kosztują dużo.

Pamiętaj, aby masę doprawić dużą ilością przypraw. Po długim gotowaniu większa część smaku z warzyw i mięsa przeszła do wywaru, więc konieczne jest jej uzupełnienie. Pieprz oraz gałka muszkatołowa w tym przypadku zupełnie wystarczą.

Przepis na pasztet z resztek po rosole

Składniki:

  • 1 kg warzyw i mięsa z rosołu

  • 3 jajka

  • 5 płaskich łyżek bułki tartej

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • pęczek świeżego szczypiorku

Odcedź warzywa, mięso i inne produkty z bulionu na sitku o drobnych oczkach. Z mięsa bardzo dokładnie wyciągnij wszystkie kości i chrząstki, aby żadna nie została zmielona w maszynce.

Całe mięso przepuść przez maszynkę do mielenia. Po mięsie zmiel również wszystkie wyłowione warzywa. Do masy dodaj surowej jajka, bułkę tartą, przyprawy oraz drobno posiekany szczypiorek.

Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, podlej ją odrobiną rosołu. Przełóż ją do brytfanki, wyrównaj u góry i piecz przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po przestudzeniu i zawinięciu w folię pasztet przechowywany w lodówce wytrzyma tydzień.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bezmięsną babkę ziemniaczaną. Ten tekst zdradza przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku.

Pasztet

Źródło zdjęcia: canva/fotokris, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy