Największy błąd podczas smażenia schabowych. Dlatego wychodzą twarde jak kamień
Dziś zdradzimy wam, jaki jest największy błąd podczas smażenia schabowych. To właśnie z jego powodu kotlety wychodzą twarde jak kamień. Przeczytaj nasz materiał, a dowiesz się, co zrobić, by przyrządzane przez ciebie kotlety za każdym razem były miękkie i soczyste.
Choć kotlety schabowe przyrządzamy dość często, to jednak nie zawsze wychodzą smaczne. Dlatego dziś powiemy wam, jaki jest największy błąd podczas smażenia schabowych. Gdy będziecie go unikać, już nigdy wasze kotlety nie wyjdą twarde jak kamień.
Największy błąd podczas smażenia schabowych. Dlatego wychodzą twarde jak kamień
Jednym z najczęściej popełnianych błędów przy przyrządzaniu schabowych jest pominięcie etapu marynowania mięsa. Oczywiście można je tylko oprószyć solą i pieprzem, ale poczujecie różnicę, gdy przed smażeniem umieścicie mięso w marynacie. Zobaczycie, jakie stało się kruche, soczyste i smaczne.
Z czego przyrządzić marynatę? Najprostszą można zrobić z mleka, cebuli i przypraw. Można też do niej dodać ząbki czosnku, by mięso nabrało ciekawszego smaku. Pamiętajcie, że im mięso dłużej leży w marynacie, tym efekty jej działania są lepsze. Najlepiej mięso pozostawić w marynacie na noc, a jeśli nie macie tyle czasu, to marynujcie je przynajmniej 2-3 godziny.
Inne błędy podczas przyrządzania schabowych
Bardzo ważne jest też rozbicie plastrów mięsa. Dobrze jest rozbić je jak najcieniej, bo wtedy skraca się czas smażenia mięsa. A dzięki temu zachowuje ono większą soczystość. Plastry schabu najlepiej jest rozbijać przez kawałek folii spożywczej, wtedy nie pobrudzi się deska ani tłuczek, a mięso nie zostanie porozrywane. Kotlety trzeba rozbić równomiernie i z dwóch stron.
Przy smażeniu kotletów istotne jest też, na czym je smażymy. Do smażenia schabowych najlepiej przeznaczyć smalec. Ten tłuszcz można rozgrzać do dość wysokiej temperatury, bez ryzyka przypalenia. A poza tym jego smak dobrze harmonizuje ze schabowymi.
Pamiętajcie, by najpierw dobrze rozgrzać patelnię, potem położyć na niej tłuszcz i dać mu chwilę, by osiągnął odpowiednio wysoką temperaturę. Gdy kotlety będą już rumiane z obu stron, zdejmijcie je z patelni i osączcie z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Na naszej stronie znajdziecie też inne wskazówki dotyczące przyrządzania schabowych. Sprawdźcie, jak zamarynować kotlety w kefirze i cebuli, a także jak zamrozić schabowe.
Źródło zdjęcia: canva/Yingko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak wykorzystać fusy po kawie? Liczne zastosowania pokochały miliony
Jak sprzątać kuchnię? Sprawdzone metody na utrzymanie porządku
Źródło: newsy.gotujmy, przepisy