Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Ewa podała błyskawiczny przepis na makowiec zwijany na biszkopcie
Adam Moskal
Adam Moskal 15.12.2020 01:00

Babcia Ewa podała błyskawiczny przepis na makowiec zwijany na biszkopcie

Ekspresowe pieczenie makowca
dabjola, Getty Images

Pieczenie tradycyjnego świątecznego makowca może wydawać się zbyt skomplikowane dla kucharza amatora. Poniższy przepis jest jednak na tyle prosty, że praktycznie każdy poradzi sobie z nim bez większych problemów. Jednak największą jego zaletą jest krótki czas przygotowania.

Choć ilość składników może przytłoczyć, tak naprawdę nie ma się czym przejmować. Cała praca polega na kilku czynnościach i włożeniu ciasta do piekarnika, tak więc faktycznego czasu wykorzystuje się stosunkowo niewiele.

Pieczenie najlepszego makowca może być prostsze niż myślisz

Klasycznie makowiec pieczony jest na cieście drożdżowym, które choć smakuje wybornie, wymaga sporo czasu. Zanim w ogóle można przejść do pieczenia należy pozwolić mu wyrosnąć, co nierzadko może zająć nawet kilka godzin. Babcia Ewa wykorzystała inny rodzaj ciasta, aby skrócić czas do minimum.

Babcia piecze ten makowiec na cieście biszkoptowym, które finalnie może być nawet bardziej puszyste i delikatniejsze. Jeśli mimo wszystko obawiasz się skomplikowania poniższej receptury, po prostu kieruj się wskazanymi tutaj krokami. Wtedy efekt finalny zachwyci każdego domownika.

Świetne ciasto na święta zaprezentowaliśmy w tym tekście. Także wykorzystuje mak, lecz jeszcze ładniej wygląda. Do takich słodkości idealnie będzie pasował kompot z suszu, który można przygotować wedle tej receptury.

Przepis na makowiec babci Ewy

Składniki: 

Ciasto: 

  • 120 g mąki pszennej

  • 100 g cukru kryształ 

  • 4 jajka

  • ½ łyżeczki proszku dopieczenia

  • szczypta soli

  • masło 

  • cukier puder 

Masa makowa:

  • 150 g maku mielonego z torebki 

  • ¾ szklanki 250 ml mleka

  • 1 jajko rozmiar L

  • około 40 g masła

  • około 4 łyżek miodu 

  • bakalie takie jakie lubimy, ja dodałam:

  • około 30 g rodzynek 

  • około 40 g orzechów włoskich 

  • kilka suszonych śliwek 

  • kilka suszonych moreli

  • otarta skórka z pomarańczy i cytryny

  • kilka kropli aromatu migdałowego

Do rondelka wlej mleko i zagotuj. Wsyp mak i gotuj 1 minutę. Odstaw do wystudzenia. Roztop masło w rondelku i odstaw do wystudzenia. Ubij białka na sztywno, dodaj do nich żółtko. Dodaj do jajek mak, bakalie, skórkę z pomarańczy i cytryny, olejek migdałowy, miód oraz masło. Wymieszaj masę dokładnie. 

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, na który należy wyłożyć masę makową. Rozprowadź ją równomiernie tak, aby stworzyła równą warstwę. Teraz czas przygotować ciasto biszkoptowe. 

Do miski wbij jajka i roztrzep je mikserem. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj, aż uzyskasz puszystą masę. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do jajek. Dodaj sól i wymieszaj ciasto. Wylej masę na mak i dokładnie rozprowadź. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij ciasto i zroluj je w roladę. Posyp cukrem pudrem i odstaw do wystudzenia. Smacznego. 

Źródło: uwagababciagotuje.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto Przepis