biała kiełbasa
pixabay.com

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami

Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku to smaczny, aromatyczny i tani pomysł na obiad dla całej rodziny. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, a samo wykonanie jest szybkie i banalne proste. Idealna nie tylko na wielkanocny stół.

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami

Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku to smaczny, aromatyczny i tani pomysł na obiad dla całej rodziny. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, a samo wykonanie jest szybkie i banalne proste. Idealna nie tylko na wielkanocny stół.

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa pochodzi z Niemiec i nazywana tam jest Weisswurst. Znana jest w Polsce od co najmniej XVIII wieku. W wersji polskiej jej podstawą jest mięso wieprzowe, czasem z domieszką mięsa wołowego, z przyprawami takimi jak sól, pieprz, majeranek i czosnek. Przyprawiona masa mięsna wypełnia osłonkę z jelit wieprzowych. W sklepach dostępna jest surowa lub parzona. Po ugotowaniu lub upieczeniu z biało-różowej zmienia barwę na szarą. Znawcy kiełbasy mówią, że im bardziej jest różowa kiełbasa przed ugotowaniem, tym ma w sobie więcej konserwantów – zwracajmy więc na to uwagę. Z kolei zmiana zabarwienia podczas obróbki termicznej na ciemniejsze to dobry znak, świadczący o tym, że producent do jej przygotowania nie dodał zbyt dużej ilości soli peklującej. Generalnie przed zakupem białej kiełbasy dobrze jest uważnie przeczytać jej etykietę i wybrać tę, która ma jak najprostszy skład.

Legenda o Weisswurst

Oryginalna niemiecka Weisswurst częściej występuje jako mieszanka cielęciny ze słoniną. Z jej zagoszczeniem się na stałe w kuchni niemieckiej związana jest ciekawa legenda sięgająca 1857 roku. Według podań, właściciel pewnej gospody w Monachium przygotowywał na karnawałowe danie tradycyjną Kalbsbratwurst. Zabrakło mu jednak jelit baranich, więc do skończenia zaplanowanego posiłku użył więc jelit wieprzowych, które akurat były dostępne. Bojąc się jednak, że są one mniej trwałe niż baranie, obchodził się z nimi bardziej delikatnie, zarówno przy nadziewaniu, jak i gotowaniu. W obawie przed pęknięciem zdecydował się ich nie zapiekać długo w wysokiej temperaturze, tak jak zrobiłby to z Kalbsbratwurst, a jedynie je sparzył. Ku jego zdziwieniu, goście byli bardzo zadowoleni i domagali się kolejnych porcji.

Biała kiełbasa na śniadanie i na obiad

Biała kiełbasa znana jest szczególnie w Bawarii, jej klasyczne przyrządzenie to gotowanie w słonej wodzie. Podaje się zazwyczaj w porze śniadania, dwie sztuki wyjęte z wody, na ciepło, z musztardą i słonym preclem.

W Polsce biała kiełbasa jest jedną z tradycyjnych potraw spożywanych podczas Świąt Wielkanocnych, często gotowana w żurku lub jako część święconki. Jest także pyszną, szybką do przygotowania i tanią propozycją na obiad czy kolację, nie tylko w święta.

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami – przepis

  • 1 kg białej kiełbasy surowej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 1,5 szklanki białego wina lub piwa
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Musztardę mieszamy z oliwą i smarujemy nią kiełbasę ułożoną w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pokrojoną na mniejsze części cebulę podsmażamy na patelni razem z pieczarkami przez kilka minut, następnie przekładamy je do naczynia z kiełbasą, całość zalewamy winem lub piwem i zapiekamy przez 45 minut pod przykryciem i kolejno 45 minut bez przykrycia. Gotowe!

Prawda, że proste i co ważne, naprawdę tanie danie? Jeśli chcemy, żeby było jeszcze bardziej aromatyczne, do kiełbasy podczas pieczenia możemy dodać świeże gałązki tymianku, rozmarynu lub innych ziół.

Z czym podawać pieczoną białą kiełbasę?

Biała kiełbasa idealnie smakuje w towarzystwie tartego chrzanu, sosu chrzanowego, ćwikły, ostrej musztardy albo kapusty kiszonej. Możemy ją podać z ziemniakami lub chlebem. Pyszna jest zarówno smażona na patelni, jak i zapiekana w piekarniku z warzywami i ziołami. Dobrym pomysłem na sycący obiad będzie zapieczenie białej kiełbasy z cebulą i fasolą lub innymi warzywami.

Prosty sos chrzanowy do białej kiełbasy – przepis

Delikatny, gładki, szybki do wykonania sos na bazie chrzanu, idealny do białej kiełbasy i do jajek.

Składniki:

  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki bulionu

W garnku roztapiamy masło, zalewamy bulionem i zagotowujemy często mieszając. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy garnek z ognia i na koniec dodajemy chrzan. Mieszamy. Kiełbasę polewamy sosem wprost na talerzu.

Inspiracja: blog kwestiasmaku.com

Następny artykuł