Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami
Gąsiorek Marta
Gąsiorek Marta 25.03.2022 22:49

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami

biała kiełbasa
pixabay.com

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami

Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku to smaczny, aromatyczny i tani pomysł na obiad dla całej rodziny. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, a samo wykonanie jest szybkie i banalne proste. Idealna nie tylko na wielkanocny stół.

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa pochodzi z Niemiec i nazywana tam jest Weisswurst. Znana jest w Polsce od co najmniej XVIII wieku. W wersji polskiej jej podstawą jest mięso wieprzowe, czasem z domieszką mięsa wołowego, z przyprawami takimi jak sól, pieprz, majeranek i czosnek. Przyprawiona masa mięsna wypełnia osłonkę z jelit wieprzowych. W sklepach dostępna jest surowa lub parzona. Po ugotowaniu lub upieczeniu z biało-różowej zmienia barwę na szarą. Znawcy kiełbasy mówią, że im bardziej jest różowa kiełbasa przed ugotowaniem, tym ma w sobie więcej konserwantów – zwracajmy więc na to uwagę. Z kolei zmiana zabarwienia podczas obróbki termicznej na ciemniejsze to dobry znak, świadczący o tym, że producent do jej przygotowania nie dodał zbyt dużej ilości soli peklującej. Generalnie przed zakupem białej kiełbasy dobrze jest uważnie przeczytać jej etykietę i wybrać tę, która ma jak najprostszy skład.

Legenda o Weisswurst

Oryginalna niemiecka Weisswurst częściej występuje jako mieszanka cielęciny ze słoniną. Z jej zagoszczeniem się na stałe w kuchni niemieckiej związana jest ciekawa legenda sięgająca 1857 roku. Według podań, właściciel pewnej gospody w Monachium przygotowywał na karnawałowe danie tradycyjną Kalbsbratwurst. Zabrakło mu jednak jelit baranich, więc do skończenia zaplanowanego posiłku użył więc jelit wieprzowych, które akurat były dostępne. Bojąc się jednak, że są one mniej trwałe niż baranie, obchodził się z nimi bardziej delikatnie, zarówno przy nadziewaniu, jak i gotowaniu. W obawie przed pęknięciem zdecydował się ich nie zapiekać długo w wysokiej temperaturze, tak jak zrobiłby to z Kalbsbratwurst, a jedynie je sparzył. Ku jego zdziwieniu, goście byli bardzo zadowoleni i domagali się kolejnych porcji.

Biała kiełbasa na śniadanie i na obiad

Biała kiełbasa znana jest szczególnie w Bawarii, jej klasyczne przyrządzenie to gotowanie w słonej wodzie. Podaje się zazwyczaj w porze śniadania, dwie sztuki wyjęte z wody, na ciepło, z musztardą i słonym preclem.

W Polsce biała kiełbasa jest jedną z tradycyjnych potraw spożywanych podczas Świąt Wielkanocnych, często gotowana w żurku lub jako część święconki. Jest także pyszną, szybką do przygotowania i tanią propozycją na obiad czy kolację, nie tylko w święta.

Tagi: