Smakosze.pl
Pieczona kukurydza z masłem chili – przekąska pełna aromatycznych ziół

pixabay.com

Pieczona kukurydza z masłem chili – przekąska pełna aromatycznych ziół

28 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Leśnikowska Dominika

Udostępnij:

Świeża kukurydza dostarcza do naszego organizmu masę witamin i pozytywnie wpływa na zdrowie. Jest źródłem takich składników mineralnych jak: potas, wapń, magnez, żelazo, cynku, jodu i selenu. Ma sporo błonnika i białka, jest bogata w witaminy z grupy B oraz D, E, K. Pieczona kukurydza z masłem chili to nie tylko duża porcja witamin, ale także smaczna przekąska na imprezę czy podwieczorek. Chcesz poznać przepis na idealnie przyrządzoną kukurydzę? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

1.      Pieczona kukurydza z masłem chili – opis potrawy.

2.      Lista składników potrzebnych do zrobienia pysznej kukurydzy i dokładne proporcje.

3.      Jak przyrządzić pieczoną kukurydzę z masłem chili?

4.      Z czym podawać pieczoną kukurydzę?

 Pieczona kukurydza z masłem chili – opis potrawy

W Polsce najczęściej używa się kukurydzy konserwowej, która ma o wiele mniej wartości odżywczych niż ta świeża w kolbie. Sposób przyrządzenia takiej kukurydzy jest banalnie prosty i mamy pewność, że nie utraciła swoich walorów prozdrowotnych.

Spożywanie kukurydzy wpływa pozytywnie na nasz organizm. Zwiększa odporność, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i pomaga utrzymać prawidłowy wzrok.

Pieczona kukurydza z masłem chili z dodatkiem czosnku i ziół smakuje wyśmienicie, a czas przygotowywania tego posiłku nie przekracza 30 minut.

W dalszej części artykułu dowiesz się jakie składniki należy wykorzystać, jak przyrządzić pyszną pieczoną kukurydzę i z czym ją podawać.

Lista składników potrzebnych do zrobienia pysznej kukurydzy i dokładne proporcje

Do przygotowania smacznej pieczonej kukurydzy z masłem chili dla 4 osób potrzebujesz:

·        4 kolby kukurydzy

·        50 g miękkiego masła

·        2 ząbki czosnku

·        Świeża natka pietruszki

·        Kilka listków świeżego rozmarynu

·        Szczypta ostrej papryki chili w proszku

·        Sól i pieprz

Jak widzisz składników jest niewiele a to oznacza, że przepis jest bazowy i bardzo prosty. Do dzieła!

Jak przyrządzić pieczoną kukurydzę z masłem chili?

Przyrządzenie pieczonej kukurydzy z masłem chili składa się z kilku kroków i jest bananie proste. Poniżej dokładna instrukcja krok po kroku:

1.      Na początku należy dokładnie oczyścić kukurydzę, usunąć liście i włosy oraz dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.

2.      Przekrój każdą kukurydzę na pół. Mniejsze części będą ładniej wyglądać.

3.      Do miękkiego masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę w proszku, listki rozmarynu, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4.      Wysmaruj masełkiem z chili wszystkie części kukurydzy i włóż kolby do naczynia żaroodpornego.

5.      Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 20 minut.

6.      Przed podaniem posyp kukurydze posiekaną pietruszką.

Pyszna pieczona kukurydza z masłem chili gotowa!

Z czym podawać pieczoną kukurydzę?

Pieczona kukurydza podczas pieczenia doskonale wchłonęła aromat wszystkich ziół, więc będzie smakować obłędnie. Nie zaszkodzi jednak podać ją z pewnymi dodatkami, np. orzeźwiającą sałatką. Znakomicie będzie tutaj pasowała sałatka z pomidorami i rukolą.

Do zrobienia tej sałatki będziesz potrzebować 2 duże pomidory malinowe, 1 cebulkę, kilka listków świeżej bazylii, połowę czerwonej papryki i oliwę. Cebulkę należy obrać i pokroić na piórka, pomidory malinowe i paprykę pokroić w kostkę, bazylię posiekać. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem i skropić oliwą. Szybka letnia sałatka jest już gotowa, będzie idealnymi dodatkiem do kukurydzy z piekarnika.

Pieczoną kukurydzę w kawałkach można również podawać na wspólnym talerzu. Dobrym pomysłem jest wbicie do każdego kawałka wykałaczki, aby ułatwić jej spożywanie, zwłaszcza podczas domowej posiadówki.

Pieczona kukurydza z masłem chili to doskonały pomysł na przekąskę podczas imprezy czy podwieczorek. Oprócz dostarczenia dużej ilości witamin do organizmu, możemy cieszyć się smakiem świeżych warzyw i ziół. Nieodłączną zaletą tej potrawy jest szybki i prosty sposób przygotowania. Pieczona kukurydza z ziołami pięknie prezentuje się na stole i znakomicie smakuje.

Leśnikowska DominikaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >
kotlety z marchewki

Przepisy

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >