Pieczone bataty podawane z tzatziki – idealna przekąska na imprezę
Pieczone bataty podawane z tzatziki – charakterystyka potrawy.
Bataty to pyszne słodkie ziemniaczki, nieco pomijane w polskiej kuchni. Warto je spożywać, ponieważ zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, pozytywnie wpływają na wzrok oraz zawierają dużą ilość związków mineralnych, takich jak wapń, potas i magnez. Pieczone w piekarniku są znacznie zdrowsze niż smażone na patelni z dodatkiem tłuszczu.
Natomiast tzatziki to grecki dip, podawany tam najczęściej w towarzystwie chlebka pita jako popularna przystawka. W Polsce sos ten jest dość dobrze znany i można go dostać w wielu restauracjach. Głównymi jego składnikami są: ogórek, jogurt grecki i przyprawy.
Składniki – lista zakupów
Do przygotowania tej prostej i jednocześnie smakowitej przystawki potrzebujesz:
3 dużych ogórków
2 małych ząbków czosnku
500 g jogurtu greckiego
Soli i pieprzu
Kilku czarnych oliwek
Koperku
½ kg batatów
Suszonego tymianku
Oliwy z oliwek.
Jeżeli lubisz oliwki śmiało możesz je dodać, aby zachować grecki klimat. Jednak pamiętaj, że nie wszyscy goście muszą za nimi przepadać. Nic się nie stanie jeśli pominiesz ten składnik.
Pieczone bataty podawane z tzatziki mogą być urozmaicone różnymi dodatkami.
Jak przygotować pyszne pieczone bataty – instrukcja krok po kroku
Pieczone bataty podawane z tzatziki to świetny pomysł na przekąskę. Zobacz jak łatwo je przyrządzić.
Najpierw przygotuj dip tzatziki, który należy schłodzić w lodówce przed podaniem, wtedy lepiej smakuje i wszystkie przyprawy się mogą się przegryźć.
Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Dodaj jogurt grecki i przeciśnięty przez praskę aromatyczny czosnek. Wymieszaj całość dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
Kilka oliwek pokrój i dodaj do dipu. Na wierzch posyp posiekany koperek.
Schłodź całość w lodówce.
Teraz pora na słodkie ziemniaki. Bataty obierz lub tylko dokładnie umyj (ze skórką też smakują wybornie), pokrój je na ćwiartki lub w paseczki. Idealny kształt to paski przypominające frytki, wygodniej będzie po nie sięgać, zwłaszcza podczas spotkania towarzyskiego.
Pokrojone bataty przypraw solą, pieprzem oraz tymiankiem, polej je oliwą.
Przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C.
Piecz przez około 20 – 25 minut, do miękkości.
Pyszne pieczone bataty są gotowe! W połączeniu ze smakowitym dipem tzatziki stanowią idealną mieszankę smaków.
Jakie dodatki pasują do pieczonych batatów?
Pieczone bataty mogą być podawane bez dodatków, trzeba jednak pamiętać o doprawieniu ich większą ilością ziół. Dobrze smakują również z sosem czosnkowym. To świetna alternatywa na szybką przekąskę.
Jeżeli chciałabyś podać bataty jako posiłek, np. na kolację, dobrym pomysłem będą bataty w formie plastrów z mięsem mielonym zapiekane z serem w piekarniku. Można wtedy dodać również cebulkę, paprykę i bazylię.
Kolejną świetną alternatywą są pieczone bataty nadziewane pastą z awokado oraz papryką pokrojoną w kostkę. Odpowiednie przyprawy sprawiają, że z prostych składników można wyczarować pyszny posiłek.
Pieczone bataty podawane z tzatziki to znakomita przekąska na spotkanie ze znajomymi czy wieczór filmowy. Robi się je tylko z kilku składników, które są dostępne w każdym sklepie. Wypróbuj przepis i porwij siebie i bliskich w podróż do Grecji.